Pod koniec października w słowackiej Bratysławie odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny. Wśród najlepszych znaleźli się uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. To był jednak dopiero początek dobrej passy uczniów krakowskiej szkoły. 10 listopada jej uczniowie zwyciężyli w konkursie „Trophée Mille Poland”. Dzięki temu w marcu pojadą do Francji, aby walczyć o tytuł najlepszych.
Patryk Podsiadło i Kacper Kułaga, uczniowie krakowskiego „gastronomika”, zostali uznani za najlepszych kucharzy międzynarodowych zmagań organizowanych w stolicy Słowacji. Na podium najlepszych cukierników znalazł się natomiast Damian Marut, który zdobył trzecie miejsce. Puchar dyrektora szkoły przyznano natomiast Magdalenie Maślance, która startowała w konkursie w kategorii „kelner”. Wszystkich uczniów do międzynarodowego turnieju przygotowywały nauczycielki Dorota Janus i Małgorzata Żelawska-Wilk. Zmagania w Bratysławie były jednak dopiero początkiem dobrej passy ZSG nr 1 na prestiżowych turniejach.
10 listopada podczas targów HORECA odbyła się pierwsza edycja międzynarodowego konkursu dla szkół gastronomicznych „Trophée Mille Poland”. Rywalizowało w nim siedem drużyn z całej Polski, a zwycięzcami zostali uczniowie z Krakowa: Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba, których przygotował nauczyciel Łukasz Cichy. Pojadą oni do Reims we Francji, aby reprezentować Kraków i Polskę na międzynarodowej arenie – w kolejnym etapie konkursu wezmą udział drużyny z całego świata!
– Jestem bardzo dumna z uczniów i nauczycieli i cieszę się, że swoją postawą i profesjonalizmem podkreślają wysoki poziom przygotowania zawodowego szkoły, ale również promują nasze miasto. W marcu będą jedyną szkołą gastronomiczną z Polski reprezentującą nasz kraj na arenie międzynarodowej – podsumowuje Agnieszka Kosek-Kotula, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie i jak zaznacza, konkurs „Trophée Mille” jest najbardziej prestiżowym konkursem gastronomicznym organizowanym przez Philippe’a Mille. Jego restauracja zlokalizowana w sercu francuskiej Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin.