Pasjonaci zieleni i ogrodów społecznych zapewne pamiętają cykl „Jadalny Kraków” i Szkołę Miejskich Ogrodników. Wraz z początkiem wiosny nastała nowa edycja tego smacznego wydarzenia. Na ogrodników czekają zajęcia z rozpoznawania jadalnych roślin, odkrywania dawnych krakowskich jadłospisów i prowadzenia upraw na rabatach. To będzie owocny czas!
Szkoła Miejskich Ogrodników odbywa się w ramach projektu „Jadalny Kraków”. Inicjatywa ma za zadanie inspirować mieszkańców do korzystania z dóbr dostępnej w mieście zieleni, a także wzbogacania jej poprzez nowe społeczne akcje, w tym własne rabaty. Tematyka tegorocznych spotkań będzie krążyć wokół wspólnego miejskiego stołu.
Zapisy na warsztaty będą uruchamiane na tydzień przed danym wydarzeniem na stronie krakowwzieleni.pl.
Tego dnia połączymy siły, by wspólnie obsadzić donice na placu przed Muzeum Narodowym. Dowiemy się, co mają wspólnego rośliny jadalne i sztuka. Zwiedzanie wystawy „Złote runo. Sztuka Gruzji” przeniesie nas w świat kolorów, smaków i zapachów tej górzystej krainy.
Prowadzenie: Anna Orzeł z Muzeum Narodowego i Łukasz Szydłak z ZZM.