górne tło

Młode talenty krakowskiej gastronomii

W trwającym właśnie 25. Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych zmierzą się najlepsi kucharze, kelnerzy, barmani i cukiernicy. Zawody organizuje Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, a hasło tegorocznej edycji „Powróćmy jak za dawnych lat...” dodaje do tej rywalizacji szczyptę nostalgii.

Uczestnicy konkursu przez kilka godzin prezentują swoje umiejętności, pieczołowicie przygotowując potrawy, które następnie oceniają jurorzy – profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Celem zawodów jest m.in. rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, kreatywności i wyczucia estetyki, a także integracja szkół kształcących młodzież w takich zawodach, jak kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik, kelner, technik usług kelnerskich, barman, technik technologii żywności. Konkurs jest organizowany we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni.

W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół kształcących w branżach HGT i SPC. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci – także nagrody rzeczowe.