Naukowcy alarmują, że obecnie rocznie na Ziemi wymiera od 5 000 do ok. 50 000 gatunków roślin i zwierząt. W stosunku do naturalnego procesu wymierania (bez wpływu cywilizacji i uprzemysłowienia) jest to tempo 100–1000 razy szybsze. Giną zarówno gatunki duże i znane, także w Polsce, jak: ryś, niedźwiedź, tygrys, żyrafa lub nosorożec, ale również mniej znane, ale kluczowe dla zachowania równowagi lokalnych ekosystemów.
Najbardziej znane gatunki zagrożone wyginięciem w naszym kraju to: żubr, niedźwiedź, wąż eskulapa, wilk, ryś, troć jeziorowa, sóweczka i foka szara.
W latach 1970-2018 liczebność populacji kręgowców zmniejszyła się o 69%. Wyniki badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 40 lat, które dotyczyły owadów są dramatyczne. Wnioski z nich wskazują, że jeśli człowiek nie zaprzestanie degradacji środowiska, to w ciągu kilku następnych dekad może wyginąć nawet 40% wszystkich gatunków owadów.
Ponieważ żywe organizmy oddziałują na siebie nawzajem, zniknięcie jednego gatunku ma daleko idące konsekwencje dla całego ekosystemu. Reakcje na takie zmiany w środowisku mogą być różne, zależnie od gatunku, począwszy od zmiany tempa jego wzrostu, reprodukcji, kończąc na wymieraniu tych najbardziej wrażliwych.
Według Międzyrządowej Platformy Naukowo-Politycznej ds. Różnorodności Biologicznej i Usług Ekosystemowy, za spadek utraty różnorodności biologicznej odpowiada przede wszystkim działalność człowieka. Przyczynia się on do tego poprzez m.in.:
niszczenie siedlisk naturalnych – w sposób bezpośredni poprzez zmianę użytkowania: np. globalnie, rocznie wycina się 10 mln ha, a wylesione tereny w 90% przeznaczane są na potrzeby rolnictwa; ale również poprzez przekształcenie, modyfikację i degradację naturalnych ekosystemów np. zamianę naturalnych ekosystemów leśnych w plantacje leśne lub degradację gleb rolniczych. Naukowcy szacują, że od 1960 r. ok 30% gruntów rolnych na świecie została porzucona lub wyjałowiona w wyniku nadmiernej eksploatacji i degradacji gleby
fragmentację ekosystemów i w konsekwencji przerywanie ciągłości ekologicznej (zanikanie korytarzy) – wskutek np. budowy infrastruktury drogowej i kolejowej, jak również uproszczenia krajobrazu np. wprowadzenia wielkoobszarowych monokultur, naturalne ekosystemy, które dawniej zajmowały duże powierzchnie, są podzielone na mniejsze kompleksy i oddalone od siebie różnymi barierami. Konsekwencją tego są utrudnienia w przemieszczaniu się osobników, a tym samym słabsza wymiana genów między populacjami tego samego gatunku. Efektem jest zubożenie puli genowej populacji, co grozi większą podatnością na choroby a w dłuższej skali nawet do wyginięcia gatunku
wprowadzanie gatunków inwazyjnych, które zwiększając swój obszar występowania wypierają gatunki rodzime i przyczyniają się do degradacji miejscowych ekosystemów
zmiany klimatu, które pośrednio zwiększają presję na bioróżnorodność poprzez degradację ekosystemów i bezpośrednio poprzez wpływ na biologię gatunków. Efekty tych zmian są widoczne w rosnącym zakwaszeniu mórz i oceanów, topnieniu lodowców oraz występowaniu ekstremalnych zdarzeń pogodowych, takich jak: powodzie, pożary i susze
eksploatację zasobów naturalnych, w przypadku pozyskiwania zasobów nieodnawialnych jak paliwa kopalniane czy kruszce, eksploatacja wiąże się z dewastacją terenu oraz obniżeniem poziomu i zanieczyszczeniem wód gruntowych. Nadmierna eksploatacja zasobów odnawialnych prowadzi do przekroczenia zdolności samoodtwarzania zasobu, jak to się dzieje np. przy nadmiernej eksploatacji morskich łowisk
zanieczyszczenie gleby, wody i powietrza, rozwojowi przemysłu towarzyszy wytwarzanie ogromnych ilości odpadów przemysłowych składowanych w postaci hałd. Obecne w nich substancje toksyczne, głównie metale ciężkie, z łatwością przedostają się do gleby i wód, powodując lokalne skażenie środowiska. Skażenie wód i gleb ściekami przemysłowymi i komunalnymi zagraża wielu gatunkom, a w przypadku rzek i jezior prowadzi do niemal całkowitego wymarcia żyjących w nich organizmów.
Co możemy zrobić, aby zapobiec utracie różnorodności biologicznej?
Chcąc zapobiec utracie bioróżnorodności trzeba podejmować działania mające na celu:
przywrócenie warunków umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie ekosystemów
odtworzenie naturalnych procesów, które zostały zakłócone
odbudowę populacji ginących gatunków
utworzenie nowych lub połączenie przerwanych korytarzy ekologicznych, zapewniających łączność pomiędzy podzielonymi fragmentami siedlisk.
Przykładowe sposoby ochrony różnorodności biologicznej:
Lasy:
zrównoważona gospodarka leśna
pozostawianie drzew biocenotycznych oraz martwego drewna (obumierające drzewo staje się miejscem życia dla tysięcy zależnych od siebie nawzajem gatunków roślin, zwierząt, grzybów)
dostosowanie składu gatunkowego drzewostanów do zmieniających się warunków klimatycznych
preferowanie odnowień naturalnych oraz rodzimych gatunków podczas odnowień i zalesień.
ochrona lub odtwarzanie w krajobrazie rolniczym takich elementów jak miedze (lub zakładanie pasów kwietnych)
zadrzewienia śródpolne
oczka wodne, torfowiska, strefy buforowe wzdłuż cieków itp.
Ogrody, parki, działki rekreacyjne, tereny zielone w miastach:
ochrona i pielęgnacja drzew ze szczególnym uwzględnieniem starych drzew
projektowanie zieleni miejskiej z uwzględnieniem miejsc, które zwiększą bioróżnorodność – zachowanie schronień i kryjówek dla zwierząt (np. pozostawianie na zimę kopców z liści i gałęzi, „hotele” dla owadów)
nasadzanie rodzimych gatunków drzew i krzewów, których owoce mogą być pokarmem dla ptaków; rezygnacja z równo przystrzyżonego, jednorodnego trawnika na rzecz zakładania wielogatunkowych i wieloletnich łąk kwietnych
kształtowanie zielono-błękitnej infrastruktury
zachowanie i odtwarzanie zielonych korytarzy, które ułatwiają migrację gatunków w mieście.