Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to jedna z wizytówek jej organizatora – Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. W ciągu 25 lat w tych prestiżowych zawodach wystartowało ponad tysiąc uczniów. W tym roku w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, barman i kelner rywalizowała młodzież z 33 szkół z Polski, Słowacji, Czech i Gruzji.
Jubileuszowa, 25. edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych pod hasłem: „Powróćmy jak za dawnych lat” dodała do tej rywalizacji szczyptę nostalgii. Pracę zawodników oraz jej smakowite efekty oceniało 40 jurorów. Jednym z nich był Robert Sowa, mistrz kulinarny i absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
Co roku zmagania uczniów śledzą branżowe czasopisma, a konkurs organizowany jest we współpracy z szefami kuchni krakowskich restauracji i cukierni. Ma m.in. rozwijać zawodowe zainteresowania uczniów, rozbudzać pomysłowość i inicjatywę, wyrabiać poczucie estetyki i piękna. To także okazja do integracji szkół kształcących młodzież w zawodach szkolnictwa branżowego: kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych, cukiernika, kelnera, technika usług kelnerskich, barmana, technika technologii żywności – nie tylko w kraju, ale również za granicą.
W tegorocznych zawodach stoły zapełniły się nietuzinkowymi i wyjątkowo dopracowanymi potrawami i koktajlami. Zwycięzcą w kategorii kucharz został uczeń reprezentujący Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, w cukiernictwie najlepsza okazała się reprezentantka Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu. Po zaciętej rywalizacji w kategorii kelner pierwsze miejsce ex aequo przyznano duetom uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. W kategorii barman bezkonkurencyjna była uczennica Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie.
W konkursie mogą wziąć udział uczniowie szkół kształcących w branżach HGT i SPC. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci – także nagrody rzeczowe.