Idea zero waste w naszych kuchniach, polskie nawyki żywieniowe oraz wartość żywności lokalnej i sezonowej w diecie to niektóry tematy, jakie omawiają rozmówcy w drugim odcinku podcastu „Kraków dla klimatu”. Ekspertką, która opowiada o zdrowym i przyjaznym naszej planecie odżywianiu, jest Sylwia Majcher – specjalistka w dziedzinie ekologii oraz autorka książek „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” i „Mniej mięsa”. Zapraszamy do wysłuchania!
Rozmowę prowadzi pełnomocniczka prezydenta Krakowa ds. edukacji klimatycznej Ewa Całus.
Cykl podcastów „Kraków dla klimatu”, stworzony przez Krakowskie Centrum Edukacji Klimatycznej, jest ważnym narzędziem w podnoszeniu świadomości mieszkańców naszego miasta na temat zmian klimatu oraz działań, które można podjąć w celu ich ograniczenia. Misją podcastów jest nie tylko edukacja, ale także mobilizacja społeczności lokalnej do podejmowania konkretnych działań na rzecz ochrony środowiska.
Goście zapraszani do udziału w podcastach to eksperci w swoich dziedzinach, posiadający szeroką wiedzę i doświadczenie w zakresie problematyki klimatycznej Krakowa i nie tylko. Dzięki ich udziałowi, słuchacze mogą poznać fakty, specjalistyczne analizy oraz praktyczne wskazówki dotyczące tego, jak wprowadzać pozytywne zmiany w swoim otoczeniu.