Chcesz poznać rzetelne fakty na temat substancji chemicznych używanych w rolnictwie? Zastanawiasz się, czy to, co jesz jest zdrowe? Jeśli tak, przyjdź na spotkanie wykładowo-dyskusyjne „Jadalny Kraków. Jak miasto może wspierać produkcję żywności bez pestycydów?”, które odbędzie się dziś, 13 maja, o godzinie 18.30, w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej przy ul. Wielopole 17a. Wydarzenie potrwa półtorej godziny. Wstęp wolny.
Spotkanie rozpocznie się od wykładu wprowadzającego „Czemu chemiczne pestycydy są problemem dla środowiska i odporności systemu żywnościowego i co możemy z tym zrobić”, który poprowadzi prof. Paulina Kramarz, współautorka „Atlasu pestycydów 2024”. Po nim zaplanowano dyskusję panelową, w której wezmą udział:
Za moderację dyskusji będzie odpowiadać Joanna Perzyna z Koalicji Żywa Ziemia.
Organizatorami wydarzenia są Fundacja im. Heinricha Bolla w Warszawie, Koalicja Żywa Ziemia oraz Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach we współpracy z Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej.
Dodatkowe informacje znajdują się na Facebooku.