górne tło

Jadalny Kraków Fest 2.0 na Wesołej

„Wspólny stół i relacje” to hasło tegorocznej edycji pikniku Jadalny Kraków Fest 2.0. Wydarzenie trwa dziś do godz. 16.00 na polanie przed Apteką Designu na Wesołej przy ul. Kopernika 19A. W jego trakcie można zasmakować ulubionych potraw i porozmawiać o tym, jak pielęgnować relacje w oparciu o uprawianie i przyrządzanie jedzenia.

Piknik Jadalny Kraków Fest 2.0 jest idealną okazją do spotkania wokół wspólnego stołu i wspólnego celebrowania oraz pogłębiania wiedzy związanej z tematyką jedzenia.

W ramach wydarzenia trwają się liczne warsztaty i spotkania:

W czasie pikniku można posmakować pysznej wegańskiej kuchni w wielu smakach, a także nabyć ekologiczne produkty z popularnego, podgórskiego Targu Pietruszkowego. Współorganizatorami wydarzenia są Krakowskie Biuro Festiwalowe oraz Agencja Rozwoju Miasta Krakowa.

Harmonogram ramowy wydarzenia Jadalny Kraków Fest 2.0:

Godz. 10.00–11.00 oraz 11.00–12.00

Godz. 12.00–13.00 oraz 15.00–16.00

Godz. 13.00–14.00

Godz. 10.00–12.00 oraz 14.00–16.00

Godz. 10.00–16.00

Stoiska informacyjne:

W godzinach 12.00–13.00 oraz 15.00–16.00 zapraszamy na pokaz filmów „Posłuchaj wegańskich biznesów” oraz „Katastrofa na talerzu” dzięki współpracy i uprzejmości REV INSTITUTE oraz Fundacji Green Festival.

Przez cały dzień do dyspozycji najmłodszych uczestników wydarzenia dostępny jest też jedyny w swoim rodzaju „Ogrodniczy Plac Zabaw” na którym dzieciaki mogą zamienić się w prawdziwych Małych Ogrodników w Wielkim Mieście i przy pomocy taczek, łopatek, grabek, doniczek i konewek stworzyć swój własny wymarzony ogród.

Opis warsztatów:

Zapraszamy do wspólnego tworzenia, poznawania i odkrywania podczas rodzinnych warsztatów realizowanych w ramach Jadalny Kraków Fest! Łącząc misję MCK z głównym założeniem projektu, będziemy promować dziedzictwo jadalne. Wspólnie stworzymy proste gry logiczne, prowadzące szlakiem kulinarnych tradycji. Podczas zajęć będziemy wykorzystywać materiały przyjazne dla środowiska.

Na warsztatach prowadzonych przez Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego stworzymy model domu wraz z ogrodem, wkomponowującym się w krajobraz i przyjaznym przyrodzie. Zastanowimy się jak pogodzić funkcjonalność z ochroną krajobrazu oraz jak za pomocą prostych zabiegów stworzyć wokół domu oazę bioróżnorodności, z której korzystać będą rośliny, zwierzęta oraz my sami.

Spółdzielnia Muzyczna contemporary ensemble zaproponuje zabawę z poezją Juliana Tuwima, udźwiękawiając znaną „Lokomotywę”. Wykorzystamy naturalny potencjał najmłodszych uczestników do improwizacji, razem pomuzykujemy w oparciu o elementy „body music”, a zakończymy wspólnym mini koncertem. Warsztaty poprowadzą Małgorzata Mikulska i Emilia Stefańska. Warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 3-6 lat.

Na naszym stoisku dowiesz się jakie zioła i przyprawy używane są w innych kulturach. Będziesz miał/a okazję je powąchać, spróbować i dowiedzieć się, w jakich daniach się sprawdzą.

Przygotowaliśmy również książeczki z przepisami, które pozwolą Ci wykorzystać zdobytą wiedzę we własnej kuchni!

Na stoisku możecie dowiedzieć się, jakie rośliny są bezpieczne i jadalne dla waszych czworonożnych przyjaciół – psów i kotów. Będzie można nie tylko zapoznać się z przygotowanymi materiałami informacyjnymi, ale także zasiać własne „bezpieczne” rośliny i zabrać je do domu.

„To lubię!” to warsztaty plastyczne dla starszych i młodszych koneserów tego, co dobre. Sztuka może być źródłem naprawdę pysznych doznań, a zbiory muzeum potrafią budzić wiele kulinarnych skojarzeń. Zdarza się nawet, że powodują jeszcze większy głód (sztuki). Podczas warsztatów będziemy przyrządzać papierowe kolażowe potrawy z tego, co w zbiorach muzeum jest najsmaczniejsze i dzielić się tym, co lubimy najbardziej. Przy okazji udowodnimy, że recykling ma przyszłość – dzięki wykorzystaniu (pozornie) niepotrzebnych muzealnych resztek będzie można otrzymać prawdziwie majową wróżbę. Wysnujemy ją wprost z warzywnych i owocowych motywów, które ozdabiają niejedno dzieło sztuki w kolekcji MNK. Prowadzenie: Jagoda Gumińska-Oleksy i Aleksandra Jaremko (Dział Edukacji Muzeum Narodowego w Krakowie).

Agata Miloch oraz Paulina Strzoda z Kuźnia/ Ośrodek Kultury Norwida zapraszają do wspólnego odkrywania i działania wokół tematu „Drugie życie jedzenia, czyli małe co nieco o strzępkach, zarodniach i generalnie grzybach.”

Przygotowano twórczo-naukowe relaksujące stanowisko warsztatowe. Przyjrzymy się, również w dużym zbliżeniu, niezwykłemu życiu grzybów zwanych potocznie pleśnią, które często gwałtownie a przy tym niepozornie potrafią zawładnąć naszym jedzeniem. Poznacie tajemnice życia tych organizmów, zrozumiecie co ułatwia im szybkie rozmnażanie i wszechwładne panowanie. Nauczycie się skutecznych trików, jak się przed nimi bronić. Zachęcimy również do eksplorowania kształtów, barw, faktur i wspólnego działania przy użyciu farb akwarelowych. Stworzymy swoje własne oswojone i niegroźne pleśniowe twory.

Stanowisko warsztatowe będzie czynne od 10.00–12.00 oraz 14.00–16.00.

Uczestnicy warsztatów zapoznają się z tekstem książki „Ostatnie drzewo” Stepana Zavrela (wydawnictwo Tatarak), po wysłuchaniu której chwilę rozmawiamy o znaczeniu drzew w życiu człowieka i zwierząt. Mówimy też o pracy ilustratora i jego własnej wizji plastycznej interpretacji dzieła pisanego – każdy może być ilustratorem! Głównym tematem warsztatów jest stworzenie wspólnego drzewa oraz wszystkich istotnych elementów w jego otoczeniu. Wykorzystując dostępne materiały pochodzące w znacznej części z recyklingu stworzymy zwierzęta, rośliny, drzewo i całe otoczenie.

Foodsharing Kraków jest inicjatywą społeczną skupiającą się na zapobieganiu marnowaniu żywności. Podejmuje działania mające na celu ratowanie nadwyżek jedzenia, edukuje w zakresie prawidłowego przechowywania produktów żywnościowych i dzieli się pomysłami na wykorzystanie resztek kuchennych.

Osoby uczestniczące w warsztatach dowiedzą się, w jaki sposób zminimalizować marnowanie żywności w domu, jak wykazać się kreatywnością podczas gotowania, by powstawało jak najmniej resztek. Wolontariuszki Foodsharing Kraków podzielą się też doświadczeniami na temat domowego kompostowania i udowodnią, że jest ono łatwe i satysfakcjonujące.

Pomidor, papryka, jadalne kwiaty czy pachnące zioła? Jaki kształt, kolor czy smak wybierzesz by rozpocząć swoją przygodę z miejskim ogrodnictwem? W trakcie przygotowanych warsztatów ogrodniczych sami skomponujecie i posadzicie wybrane kompozycje roślin jadalnych, które sprawią, że posiłki będą zawsze smaczne i pełne witamin. To łatwiejsze niż się sądzisz, a radość i satysfakcja z własnych upraw nie ma sobie równych!

Jadalny Kraków Fest 2.0