Kucharze, kelnerzy-barmani i cukiernicy – łącznie 37 uczniów i uczennic – rywalizowali podczas XXI Małopolskiego Konkursu Kulinarnego „Stół pięknie nakryty – z tradycją do przyszłości…”. Od ponad 20 lat organizatorem zawodów jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.
Celem konkursu jest rozwój umiejętności zawodowych uczniów, wspieranie kreatywności w łączeniu kulinarnych tradycji z nowoczesnością, kreowanie nowych trendów, integracja szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym i hotelarskim, inicjowanie współpracy z profesjonalistami w dziedzinie gastronomii.
W tegorocznej edycji we wszystkich trzech konkurencjach królowały polskie składniki. Kucharze, posługując się różnymi technikami, sporządzali potrawy z polędwiczki wieprzowej, kurczaka, leśnych grzybów i świeżych ziół. Kelnerzy-barmani mieli za zadanie nakryć i udekorować stół z wykorzystaniem co najmniej jednego elementu nawiązującego do trendów w gastronomii dawnej i obecnej oraz wykonać dowolny napój bezalkoholowy metodą szejkerowania (obowiązkowo z domieszką naturalnego soku, przecieru lub musu z owoców lub warzyw pochodzących z rodzimych lasów lub ogrodów). Cukiernicy przygotowywali deser w wersji talerzowej, w którym musieli wykorzystać orzechy, czekoladę i jagody leśne.
Pracę uczestników oraz jej rezultaty końcowe oceniali profesjonaliści w dziedzinie gastronomii: szefowie kuchni, cukiernicy, kelnerzy i barmani. Udzielali też adeptom sztuki kulinarnej cennych wskazówek.