„Droga do Różan" to opowieść o miłości, przyjaźni i rodzinie. O tym, że chcemy kochać i być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. Książkę krakowskiej pisarki Bogny Ziembickiej można już kupić kupić w sieci Empik. Od 6 czerwca książka będzie dostępna na całym rynku.
„To cudowna książka o życiu w miłości, przyjaźni i wśród piękna.O życiu składającym się z właściwych wyborów i małych przyjemności.O domu pełnym czułości, wspomnień i zapachów.Kraków nie spieszy się tak jak Warszawa, tam ludzie delektują się życiem."- tak o książce „Droga do Różan" mówi aktorka Beata Tyszkiewicz.
„Urodziłam się i całe życie mieszkam w Krakowie. Jestem filologiem. Mam córkę, która niedawno obroniła licencjat. Mam też mały letni dom (z 1914 roku), z ogrodem i kawałkiem lasu, w przepięknej okolicy. To właśnie moje Różany" – tak o sobie pisze Bogna Ziembicka.
Różany z książki to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która żyje tam szczęśliwie z ojcem, swoją dawną nianią Zuzanną, wśród przyjaciół. Z pasją zajmuje się kwiatowym ogrodem oraz ekologicznymi uprawami. I marzy o założeniu rodziny z Krzysztofem, którego kocha od dawna.Jednak życie bywa przewrotne – rodzina Boruckich traci ukochane Różany. W Krakowie Zosia zaczyna nowe, zupełnie inne życie. Czy zazna jeszcze radości i szczęścia? Spełni marzenia o miłości? Czy otuchę i wsparcie da jej Krzysztof czy Eryk – przyjaciel, który nie ukrywa, że chciałby być kimś więcej? Przekonaj się i przeczytaj książkę.
A jeśli uwielbiasz rozpieszczać rodzinę i przyjaciół własnoręcznie przygotowanymi potrawami i spodobają Ci się przepisy z Różan? Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez wydawcę książki. Wystarczy kupić książkę i na adres konkurs@drogadorozan.pl przesłać swój ulubiony przepis na danie inspirowane kuchnią polską – pyszne, zdrowe i podane w niekonwencjonalny sposób. Do wygranie jest m.in. zaproszenie na warsztaty kulinarne prowadzone przez Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ancora (polecanej przez „Guide Michelin").
Konkurs rozpoczął się dziś 22 maja (środa) i potrwa do 22 sierpnia br. Co miesiąc autorzy dwóch najciekawszych przepisów zostaną nagrodzeni udziałem w warsztatach kulinarnych. Łączna pula nagród to sześć zaproszeń na warsztaty oraz 60 książek ufundowanych przez Wydawnictwo Otwarte. Przepisy z Różan, szczegóły konkursu i regulamin są dostępne na stronie: www.drogadorozan.pl.