Rozpoczęły się warsztaty „Szanuj żywność i środowisko naturalne". To jedno z działań projektu „Jak nie marnować żywności i chronić środowisko naturalne?", realizowanego przez Bank Żywności w Krakowie w partnerstwie z Miejskim Przedsiębiorstwem Oczyszczania Sp. z o. o. w Krakowie.
W ostatnim tygodniu października rozpoczęły się warsztaty „Szanuj żywność i środowisko naturalne". W kilkunastu krakowskich szkołach podstawowych, wśród uczniów klas czwartych, piątych i szóstych prowadzone są zajęcia, których celem jest edukacja i rozwój prospołecznych postaw wśród dzieci. Zajęcia są prowadzone w formie warsztatów, w mniejszych grupach – dzięki czemu uczestnicy mają okazję kształtować umiejętności interpersonalne. W ramach spotkań uczestnicy dowiedzą się m.in. jak marnowanie żywności wpływa na środowisko naturalne. Projekt zakłada także wykorzystanie technik artystycznych i multimedialnych oraz technik służących integracji grupy.
Oprócz modułu dotyczącego zapobieganiu marnowaniu żywności, uczniowie dowiedzą się więcej o nowych zasadach gospodarki odpadami, której obowiązują w Krakowie od 1 lipca 2013 r. Uczniowie poznają hasło „recykling" i przepis na bluzę polarową. Dowiedzą się również, co można zrobić z odzyskanych surowców oraz upewnią, jak prawidłowo powinni segregować odpady w swoich domach.