Pierogi z bryndzą, „Kresowe" i „Lwowskie" będą przez ten rok królować w Krakowie – wszystko to dzięki zwycięstwu w konkursie na najsmaczniejsze pierogi organizowanym w ramach dziewiątej edycji Festiwalu Pierogów. Impreza odbyła się w Krakowie na Małym Rynku w miniony weekend.
W tegorocznej edycji Festiwalu udział wzięło 13 restauracji. W trakcie jej trwania producenci najsmaczniejszych wyrobów walczyli o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (to nagroda publiczności) oraz statuetkę św. Jacka z Pierogami (to nagroda jury).
Pierwsza trafiła do Królestwa Pierożka („Agdana” Sp. z o.o.). Publiczność za najsmaczniejsze uznała m.in. ich pierogi „Kresowe” (z kaszą gryczaną i białym serem) oraz „Lwowskie” (z ziemniakami, boczkiem i wołowiną). Druga statuetka, którą przyznało jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto, trafiła do firmy CTM Galicja – za pierogi z bryndzą.
W tegorocznym programie Festiwalu znalazły się także liczne koncerty i imprezy towarzyszące – m. in. konkurs Cudowna moc bukietów. Organizatorem IX Festiwalu Pierogów, który odbył się w dniach 12-15 sierpnia (piątek-poniedziałek) był Urząd Miasta Krakowa; współorganizatorami: Krakowska Kongregacja Kupiecka i Instytut Dziedzictwa; partnerami: Emalia Olkusz oraz Złombol.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: TVP Kraków, Gazeta Wyborcza, portal Magiczny Kraków i dwutygodnik miejski KRAKÓW.PL. Współpracę redakcyjną zapewniało radio RMF Classic. (KF).