Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Wiemy jak będzie nazywał się wypiek, który podarujemy Edynburgowi.

21 września, na organizowanym w Edynburgu wydarzeniu promocyjnym #Krakow Experience częstować będziemy… krakowiakami. To właśnie nazwa CRACOVIAN najbardziej przypadła do gustu kapitule konkursowej. Pomysłodawczynią jest Pani Gabriela Bukowska, której serdecznie gratulujemy.

Fot. Kraków Otwarty na Świat

Uzasadniając swój pomysł, Pani Gabriela napisała:

Nazwę anglojęzyczną dla obwarzanka, który pojedzie do Edynburga proponuję bardzo prostą. Posługuję się tutaj pewną analogią. Kiedyś w życiu zdarzyło mi się pracować za granicą, w kraju anglojęzycznym, jako pomocnik piekarza. Sprzedawałam wtedy sporo ciastek "danish", czyli duńskich, z budyniem, z owocami etc. Nazwa pochodziła od rodzaju ciasta-podobnego do ciasta francuskiego. Każdy wiedział co to jest „danish”, jakiej konsystencji i smaku się spodziewać.

Jako, że krata szkocka, którą zaprojektowano dla Krakowa nazywała się po prostu szkocką kratą, dla obwarzanka proponuję nazwę, która jasno nawiąże do obszaru, gdzie jedyny prawdziwy obwarzanek powstać może, czyli CRACOVIAN.

My jesteśmy przekonani, że dzięki szkockim dodatkom które znalazły się w przepisie mistrza kuchni Adama Chrząstowskiego „krakowiaki” już wkrótce zawojują edynburskie piekarnie, a nazwa będzie smakującym je edynburczykom niezawodnie przypominać o naszym mieście.

Ciekawych propozycji nazwy dla naszego podarunku dla Edynburga nadesłali Państwo bardzo wiele i wybór był niezmiernie trudny. Dlatego kapituła przyznała również wyróżnienia. Otrzymują je Pan Maciej Durbas oraz Pani Monika A. Obiezierska.

Wszystkich laureatów konkursu prosimy o kontakt mailowy: krakow.swiat@um.krakow.pl.

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Julia Żylina-Chudzik
Podmiot publikujący: Otwarty na świat
Data publikacji: 2019-09-04
Data aktualizacji: 2019-09-11
Powrót

Zobacz także

Znajdź