Komunikat archiwalny

Budżet obywatelski: „płuca Czyżyn” już po metamorfozie

Bezpieczna nawierzchnia z drobnego żwiru, roślinny labirynt, drewniany taras z piaskownicą, huśtawka i inne urządzenia do aktywnego wypoczynku – czekają już na mieszkańców Czyżyn, którzy wraz z nadejściem wiosny coraz tłumniej odwiedzają park Skalskiego na os. Dywizjonu 303. Tamtejszy plac zabaw zmienił się w przytulny zielony zakątek dzięki projektowi złożonemu w III edycji budżetu obywatelskiego Krakowa. 27 marca oficjalnie oddano go do użytku.

Budżet obywatelski: „płuca Czyżyn” już po metamorfozie
Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

Park im. Stanisława Skalskiego, przez mieszkańców nazywany „płucami Czyżyn”, to prawie pięciohektarowy teren zielony, położony na os. Dywizjonu 303, w okolicach ul. Jana Kremskiego. W większości porośnięty jest drzewami, można tam też spotkać unikatowe okazy flory i fauny. Są ciągi spacerowe, łąki kwietne, hotel dla owadów i domek dla trzmieli. W ramach rewitalizacji parku zrobiono nowe nasadzenia i wymieniono ławki. Do niedawna brakowało jeszcze tylko placu zabaw z prawdziwego zdarzenia – stare i zużyte urządzenia zabawowe sprawiały, że rodzice niechętnie zabierali tam swoje pociechy.

Czyżynianie postanowili więc skorzystać z możliwości, jakie daje budżet obywatelski. W uzasadnieniu napisali: „Celem projektu jest poprawa bezpieczeństwa dzieci, które spędzają czas, bawiąc się z całą rodziną. Nowoczesne urządzenia pozwolą im spędzać ten czas jeszcze lepiej, a rodzice będą się czuć komfortowo. Projekt poprawi także atrakcyjność parku Skalskiego jako miejsca wypoczynku okolicznych mieszkańców. W znacznym stopniu poprawi się też estetyka terenu”.

I tak też się stało. Prace przeprowadził Zarząd Zieleni Miejskiej. Wykonanie kosztowało około 150 tys. zł (opracowanie dokumentacji projektowej i roboty budowlane). Kompleksowo zmodernizowano cały plac zabaw. Usunięto stare urządzenia (przeniesiono je nieopodal parku) i zamontowano zupełnie nowe elementy zabawowe: dużą huśtawkę dwuosobową (w tym siedzisko kubełkowe dla najmłodszych), kostki wspinaczkowe, w tym jedną ze zjeżdżalnią, misę zabawową, w której można się kręcić i ćwiczyć koordynację ruchów, piaskownicę na dużym drewnianym tarasie oraz labirynt roślinny. Cały teren pokrywa nawierzchnia z drobnego żwiru. Jest więc i bezpiecznie, i ładnie.

Zobaczcie sami!

Pokaż metkę
Autor: MAŁGORZATA TABASZEWSKA
Osoba publikująca: TOMASZ RÓG
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Zobacz także