Skosztuj pieroga
Podsmażane czy gotowane? Na słodko czy z mięsem i kapustą? Z takimi dylematami będą się mierzyć smakosze, wybierając najlepsze pierogi VIII Festiwalu Pierogów w Krakowie. Impreza trwa na Małym Rynku od piątku do niedzieli (13-15 sierpnia).
Ideą Festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych. Impreza ma promować walory kuchni staropolskiej wśród odwiedzających Kraków turystów z Polski i zagranicy. W tegorocznej edycji Festiwalu weźmie udział 13 restauracji. Będą one walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagrodę publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagrodę jury).
Ostatni dzień festiwalu (niedziela, 15 sierpnia) rozpocznie się mszą św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich (Bazylika Mariacka, godz. 11:00) oraz poświęceniem przez ks. Infułata Bronisława Fidelusa ziół (Mały Rynek, godz. 12:00). Potem ogłoszone zostaną wyniki konkursów publiczności i jury ( godz. 12.15).
Degustacji pierogów towarzyszyć będą liczne atrakcje oraz koncerty. W ciągu trzech dni festiwalu będzie można posłuchać m.in.: piosenek biesiadnych - zespół „Tęcza”, folku – zespół „Siwy Dym”, muzyki żydowskiej i bałkańskiej – „Quartet Klezmer Trio”, piosenek Marka Grechuty w wykonaniu zespołu „Dzień Dobry” oraz muzyki elektronicznej, rocka czy acid jazzu. Część artystyczną poprowadzi Krzysztof Bochenek, absolwent PWST związany z Teatrem Bagatela.
Organizatorami festiwalu są: Biuro Marketingu Turystycznego Miasta Krakowa oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. (JK).