Posmakuj renesansowych historii na Jarmarku Świętojańskim
Tradycyjnie na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem rozpoczął się tegoroczny Jarmark Świętojański. Do niedzieli, wszyscy chętni mogą przenieść się choć na chwilę w fascynujący świat renesansu. Czekać będą spektakle, bale, pokazy walki oraz uczty. Jest też spektakularna premiera: wielka akcja kulinarna w dziesięciu krakowskich restauracjach, podczas której można skosztować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony!
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/283153/4.jpg)
Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpoczęła się 16 czerwca. Bohaterką pierwszego dnia była Anna Jagiellonka przygotowująca się do balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka Walezego. Motywem przewodnim były warsztaty tańca, pokazy mody urozmaicane scenkami komedii dell'arte. Wieczorem pod Wawel przypłynął na barce fundacji Horyzont Zdarzeń - Henryk Walezy, którego powitał na nabrzeżu cały dwór.
W drugim dniu świętowano imieniny królów Zygmuntów: Starego i Augusta - dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejechał przez Rynek Główny i zachęcał mieszkańców miasta i turystów do wspólnej zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.
W niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii, król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z Moskwą w Inflantach.
To tylko część historycznych atrakcji zaplanowanych w ramach tegorocznego Jarmarku. Na wszystkich gości czekać będzie codziennie mnóstwo atrakcji, występów, spektakli, warsztatów i koncertów. Przez wszystkie trzy dni otwarte będą także kramy i warsztaty rzemieślnicze. Tradycyjnie już nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych: będą mogli przyjrzeć się pracy powroźników, garncarzy, płatnerzy, drukarzy, drzeworytników i cyrulików. Chętni powalczą o patenty: jarmarcznika, podkuchennego królewskiego oraz drabanta, a także spróbować potraw, którymi posilano się w czasach zygmuntowskich.
Złoty Wiek na talerzu
- Kulinarne dziedzictwo Polski jest bardzo bogate. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak różnorodna była dworska kuchnia w XVI wieku i jak różniła się od tego, co jadały niższe warstwy społeczne. Postaramy się to pokazać podczas Jarmarku Świętojańskiego - mówi Robert Rozciecha, zastępca dyrektora Krakowskiego Biura Festiwalowego.
Rekonstrukcją kulinarną zajmować się będą m.in. Małgorzata Krasna-Korycińska, historyczka kulinariów, archeolożka i muzealniczka, czy Hanna i Paweł Lisowie, którzy odtwarzają receptury z czasów dawnych Słowian i podadzą potrawy na bazie soczewicy i kasz, a także pokażą, jak w dawnych czasach konserwowano żywność, a Anna Rumińska („Chwastożercy”) opowie o zastosowaniach dzikich roślin kuchni i ziołolecznictwie. Głód zaspokoić będzie można choćby brejami, brejkami i kutasikami w Kuchni Rycerskiej oraz daniami inspirowanymi kuchnią dworską renesansu.
W kuchni królowej Bony
Niecodzienna atrakcja czeka już od 9 czerwca na wszystkich smakoszy. Do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach, będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony.
Szefowie kuchni w Albertinie, Białej Róży, Bistro 11, Filipa 18, Gościnnej Chacie, Stole, Twoim Kucharzu, Weselu, Wierzynku i Winestone nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i sprowadzanych z słonecznej Italii produktów. W specjalnym menu znalazły się m.in. kapłon ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem miodowym.
Wszystkich, którzy chcą dobrze przygotować się do czerwcowych spotkań z historią zachęcamy do udziału w dwóch spacerach z Mariuszem Wollnym – pisarzem, etnografem, twórcą niezwykle popularnego cyklu powieści o Kacprze Ryxie. 10 czerwca o godz. 10.00 zapraszamy do wędrówki pod hasłem „Sztuka i zbrodnia w renesansowym Krakowie, czyli dziwne i tragiczne losy Bartłomieja Berecciego, twórcy Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu”, a dzień później – w niedzielę 11 czerwca, także o godz. 10.00 – zapraszamy na spacer śladami „Sztuk tajemnych i czarnoksiężników w renesansowym Krakowie, czyli o wielkiej trójcy magów: Fauście, Twardowskim i Sędziwoju”.
Uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.
W trakcie Jarmarku Świętojańskiego będzie można także zagłosować w tegorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Miasta Krakowa. Szczegóły na stronie internetowej budzet.krakow.pl.
Szczegółowe informacje na stronie internetowej jarmarkswietojanski.eu.