Kultura rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Harmonogram wydarzeń Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej

Otwarte wydarzenia dla mieszkańców i turystów, działania promocyjne i edukacyjne oraz warsztaty kulinarne – podczas poniedziałkowej konferencji Miasto zaprezentowało harmonogram wydarzeń kulinarnych Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

W ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń dedykowanych mieszkańcom i pracownikom branży gastronomicznej m.in. kongres gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.

Nowością będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przyrządzaniu dań w różnych restauracjach i transmisji online. Dodatkowo Miasto opracowało własny harmonogram wydarzeń kulinarnych na rok 2019 oraz kolejne lata. Obok istniejących już Krakowskich Zapustów, Festiwalu Pierogów, czy ścieżek „kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara oraz Jarmarku Świętojańskiego, powstaną nowe projekty, związane m.in. z Street Food.

Celem Projektu ESKG Kraków 2019 jest promocja oraz ochrona dziedzictwa kulinarnego Krakowa. Projekt oparty jest na trzech podstawowych założeniach: wykorzystanie produktów lokalnych, tradycyjnych przepisów, kultywowanie kultury gastronomicznej i edukacja gastronomiczna.

Przypominamy, 28 czerwca 2018 r. Kraków został ogłoszony pierwszą w historii Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Wyróżnienie to, nadała Europejska Akademia Gastronomiczna.

 

Harmonogram wydarzeń dla mieszkańców i turystów w 2019 r.:

  • 3 marca: Krakowskie Zapusty
  • kwiecień/maj: Święto Obwarzanka
  • czerwiec: Polskie Skarby Kulinarne
  • czerwiec: Święto Chleba
  • czerwiec: Jarmark Świętojański - ścieżka kulinarna
  • lipiec-sierpień: Pikniki Krakowskie
  • sierpień: Festiwal Pierogów
  • 9-11 listopada: Festiwal Młodego Wina
  • listopad: Polskie Skarby Kulinarne

Więcej informacji: kulinarny.krakow.pl

bs_190211_0464.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0470.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0477.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0486.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0488.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0502.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0514.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0520.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0527.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0533.jpg
Bogusław Świerzowski / krakow.pl
bs_190211_0464.jpg
bs_190211_0470.jpg
bs_190211_0477.jpg
bs_190211_0486.jpg
bs_190211_0488.jpg
bs_190211_0502.jpg
bs_190211_0514.jpg
bs_190211_0520.jpg
bs_190211_0527.jpg
bs_190211_0533.jpg
pokaż metkę
Autor: IGA CHYLICKA
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2019-02-11
Data aktualizacji: 2019-03-25
Powrót

Zobacz także

Znajdź