Koronawirus: wytyczne GIS dla obiektów hotelarskich
W związku z potencjalnym ryzykiem zarażenia koronawirusem Główny Inspektor Sanitarny wydał wytyczne dla obiektów hotelarskich w całym kraju. O czym powinny wiedzieć i jak postępować hotele, aby zapewnić bezpieczeństwo swojemu personelowi i gościom? Przeczytaj instrukcję.
Główny Inspektor Sanitarny uspokaja, że nie ma obecnie uzasadnienia, aby podejmować nadmierne działania – takie jak obejmowanie kwarantanną wszystkich osób powracających z regionów, w których stwierdzono utrzymującą się transmisję koronawirusa (np. Włoch), czy zamykanie hoteli. Ryzyko, że goście lub personel hotelu mogą zostać zarażeni podczas przebywania na terenie hotelu jest aktualnie bardzo niskie.
Niemniej jednak hotele powinny zapewniać gościom informacje na temat koronawirusa. Departament Turystyki w Ministerstwie Rozwoju apeluje do branży turystycznej, aby zapoznała się z instrukcją postępowania przygotowaną przez GIS.
W instrukcji GIS jest mowa m.in. o tym:
- jakie są kryteria rozpoznawania ryzyka zakażenia – kliniczne i epidemiologiczne,
- jak postępować wobec osób potencjalnie narażonych w związku z powrotem z obszarów ryzyka,
- jak postępować wobec pracowników hoteli, którzy mieli bliski kontakt z osobą zakażoną,
- jak postępować, gdy gość hotelowy musi poddać się samoobserwacji,
- jakie są podstawowe środki ochronne przeciwko koronawirusowi.
Szczegółowe zalecenia GIS dla obiektów hotelarskich (plik pdf).