Kultura rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Sposób na sukces! Kulinarne rewolucje

Muzeum Krakowa zaprasza na święto oddziału Kamienica Hipolitów, które w tym roku odbędzie się online. Wydarzenie pod hasłem „Sposób na sukces! Kulinarne rewolucje” odbędzie się w niedzielę, 28 marca.

Fot. Muzeum Krakowa / materiały prasowe

Nowa nazwa corocznego święta oddziału Kamienica Hipolitów wypracowana została w oparciu o pojęcie dobrze znane dawnym mieszkańcom miast, jak i będące celem dla współczesnych krakowian i nie tylko.

To pojęcie sukcesu. Cóż innego jak nie sukces zawodowy, prestiż społeczny było celem dla każdego mieszczanina. Powodzenie w działalności gospodarczej, realizowanie się w życiu towarzyskim – m.in. na polu matrymonialnym - bywały swoistym clou życia społecznego dawnych mieszkańców każdego rozwijającego się miasta.

Obok sukcesów zawodowych istotne było także realizowanie swoich ambicji na polu szeroko pojętej kultury, poczynając od nie zawsze trafionej aktywności muzycznej (istotnej w życiu towarzyskim, często niezależnie od talentu i umiejętności), po aktywność w rozmaitych stowarzyszeniach naukowych, artystycznych, dobroczynnych. W końcu osobisty sukces objawiał się w formie i wyposażeniu mieszczańskiego domu. Przedmioty tam gromadzone jawnie świadczyły o powodzeniu, dobrobycie.

My, obecnie żyjący mieszkańcy Krakowa możemy się różnić w stosunku do dawnego mieszczaństwa na wielu polach, ale nadal istotnym czynnikiem budującym naszą pozycję w „miejskiej dżungli” jest wypracowany prestiż społeczny i zawodowy. Pod tym względem jesteśmy bardzo podobni do społeczeństwa przed 100 lub 150 lat.
Kolejne edycje święta będą zatem próba ukazania metody odniesienia sukcesu w dawnej miejskiej społeczności. W ilustrowaniu owych metod pomocne będą różnorodne zbiory Muzeum Krakowa.

Jednym ze sposobów na sukces, skutecznym przepisem na powodzenie zarówno w sferze prywatnej, jak i zawodowej, były wysokiej jakości potrawy, mogące stać się prawdziwą wizytówką domu. Znakomite umiejętności kucharki rzutowały na prestiż państwa domu, a wizyta towarzyska lub kolacja, którą obecnie nazwalibyśmy biznesową, stać mogła się ucztą smaków mogącą niekiedy zaważyć na wzajemnych relacjach, przyjaźniach i wspólnych interesach.

Temat kulinariów w dawnym domu mieszczańskim wpisuje się doskonale także w obecną sytuację pandemiczną, kiedy mamy do czynienie z rozkwitem rozmaitych portali internetowych, audycji radiowych i telewizyjnych związanych z tematem kuchni, diety, sposobów przygotowania potraw.

Program wydarzenia:

  • godz. 11.00 – Tajemnice kuchni pradziadków (lekcja online)
    Co jadano 100 lat temu? Jak przygotowywano posiłki i jakie dania królowały na stołach naszych pradziadków? Jak można było przygotować herbatę i kawę bez elektryczności? O tym dowiemy się w trakcie spotkania odsłaniającego tajemnice dawnej kuchni.

    Zajęcia odbędą się na platformie ZOOM. Rezerwacja miejsc: info@muzeumkrakowa.pl. Koszt: 10 zł od osoby.
  • godz. 15.00 – Kuchenne rewolucjonistki przełomu XIX i XX wieku – Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Maria Gruszecka (wykład online)
    W czasach współczesnych na tematy kulinarne wypowiada się każdy, jest to modny element kultury, jednoczący wszystkich wokół smaku, zapachu i atrakcyjnego podania różnorodnych potraw. Modne jest umieć gotować, a wytrawni kucharze, gospodynie i gospodarze domowi oraz amatorzy kuszeni są nowinkami - bądź to wyszukanymi zestawieniami smaków bądź egzotycznymi produktami. Każdy z nas stara się jeść zdrowo i poszukuje opiniotwórczych osobowości, które uczynią kuchenną alchemię przyjemną i smaczną zabawą.

    Podkreślić należy, iż sto lat temu starano się jeść zdrowo. Co prawda inne były medyczne poglądy na rozmaite produkty i ich składniki. Zawsze jednak zwracano uwagę na staranność przygotowania potraw, na ich różnorodność, a także na zasobność domowych budżetów.

    Podobnie jak obecni szefowie znanych kuchni czy blogerzy kulinarni zachęcają nas do eksperymentów i radości smakowania potraw, tak i przed stu laty działały energicznie autorytety, które doprowadziły do prawdziwej kuchennej rewolucji- warto dla przykładu wspomnieć postać „królowej polskiej kuchni”- warszawianki Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901). Jej książki kucharskie zmieniły polską kuchnię, a niektóre jej przepisy do dziś cieszą się uznaniem. Pretendentką do miana kulinarnego autorytetu na terenie ziem polskich była także krakowianka - Maria Gruszecka, której „Ilustrowany Kucharz Krakowski” (I wydanie w 1892 r.) konkurował z „365 Obiadami” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Same autorki niejednokrotnie surowo recenzowały swoje poczynania kulinarne.

    Spotkanie będzie transmitowane na profilu Kamienicy Hipolitów na Facebooku.
pokaż metkę
Osoba publikująca: Marcin Drobisz
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2021-03-24
Data aktualizacji: 2021-03-24
Powrót

Zobacz także

Znajdź