Złe prognozy dla europejskiej produkcji rolnej
W opublikowanym w ostatnim czasie raporcie Degradacja środowiska: wpływ na produkcję rolną, opracowanym przez Instytut Europejskiej Polityki Ekologicznej znajdują się analizy z których wynika, że w latach 1981-2021 susze na terenie Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii doprowadziły do rocznych strat wartości brutto sektora rolnego rzędu 2,58%. Wzrost globalnej temperatury o 4°C straty te może zwiększyć do 7% rocznie.
Autorzy publikacji przekonują, że coraz gorsza kondycja środowiska naturalnego ma w negatywny sposób wpływ na produkcję żywności. Do pogorszenia tej kondycji przyczynia się także samo rolnictwo, nieumiejętne użytkując grunty, co prowadzi do utraty bioróżnorodności i degradacji gleby. Produkcja rolna jest także odpowiedzialna za 30% wszystkich emisji gazów cieplarnianych w UE.
Autorzy raportu przewidują, że nasilenie upałów i susz w XXI w. spowoduje znaczne straty w produkcji rolnej w większości regionów Europy, a ich ilość nie będzie rekompensowana plonami z północnej części kontynentu. W przypadku globalnego wzrostu temperatury o 2°C, południowoeuropejskie plony podstawowych upraw zmniejszą się o ponad 10%, co oznacza redukcję plonów kukurydzy o 11% na południu i o 5% na północy. Gdyby do wzrostu temperatury dodać niedobory w nawadnianiu roślin, spadek ilości plonów kukurydzy mógłby sięgnąć 20% we wszystkich krajach UE a w państwach takich jak: Hiszpania, Grecja, Bułgaria, Portugalia – nawet 80%.
Zmiany klimatyczne nie wpływają wyłącznie na uprawę roślin, ale także na hodowlę zwierząt. Przez postępujące wzrosty temperatur zwierzęta będą doświadczały coraz większego stresu cieplnego, który spowoduje ograniczoną mobilność stad na pastwiskach. Wpłynie to z kolei na mniejszą różnorodność pokarmu i zwiększy prawdopodobieństwo występowania chorób. A efektem tych zmian będzie znaczna redukcja ilości produkowanego mięsa i mleka.
Więcej o tym tutaj