Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Dowiedz się więcej o pestycydach

Chcesz poznać rzetelne fakty na temat substancji chemicznych używanych w rolnictwie? Zastanawiasz się, czy to, co jesz jest zdrowe? Jeśli tak, przyjdź na spotkanie wykładowo-dyskusyjne „Jadalny Kraków. Jak miasto może wspierać produkcję żywności bez pestycydów?”, które odbędzie się dziś, 13 maja, o godzinie 18.30, w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej przy ul. Wielopole 17a. Wydarzenie potrwa półtorej godziny. Wstęp wolny.

Fot. materiały prasowe

Spotkanie rozpocznie się od wykładu wprowadzającego „Czemu chemiczne pestycydy są problemem dla środowiska i odporności systemu żywnościowego i co możemy z tym zrobić”, który poprowadzi prof. Paulina Kramarz, współautorka „Atlasu pestycydów 2024”. Po nim zaplanowano dyskusję panelową, w której wezmą udział:

  • prof. Paulina Kramarz, Uniwersytet Jagielloński, Nauka dla Przyrody
  • Katarzyna Przyjemska-Grzesik, kierowniczka zespołu Kraków w Zieleni ZZM
  • Jacek Bender, rolnik ekologiczny, Krakowska Farma Miejska, Gospodarstwo ekologiczne Brodatat, a także, w charakterze gości, przedstawiciele Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:
    • Piotr Ducki z Departamentu Technologii Produkcji
    • Joanna Marciniszyn z Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska.

Za moderację dyskusji będzie odpowiadać Joanna Perzyna z Koalicji Żywa Ziemia.

Organizatorami wydarzenia są Fundacja im. Heinricha Bolla w Warszawie, Koalicja Żywa Ziemia oraz Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach we współpracy z Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej.

Dodatkowe informacje znajdują się na Facebooku.

pokaż metkę
Autor: Katarzyna Misiewicz
Osoba publikująca: Marta Müller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-05-06
Data aktualizacji: 2024-05-13
Powrót

Zobacz także

Znajdź