Start rozwiń menu
Komunikat archiwalny

Dziś świętujemy Dzień Obwarzanka!

20 czerwca kolejny raz obchodzimy Dzień Obwarzanka. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało atrakcje dla mieszkańców i turystów.

Fot. Bogusław Świerzowski / www.krakow.pl

Ideą tego dnia jest podkreślenie związku obwarzanka z naszym miastem i pokazanie, że to coś więcej niż uliczna przekąska. „Obwarzanek Day” to krakowski odpowiednik Tłustego Czwartku i amerykańskiego Pretzel Day, który w USA jest świętem narodowym, obchodzonym 26 kwietnia. Tego dnia wszyscy Amerykanie zajadają się preclami, pokazując swoją miłość do tej przegryzki.

Brak zaakceptowanej zgody na wyświetlanie informacji zewnętrznych. (YouTube)

Organizatorzy będą częstować wszystkich chętnych obwarzankami, a także zachęcać do publikacji zdjęć z użyciem #ObwarzanekDay. Dodatkowo, kupując dziś obwarzanki w Żywym Muzeum Obwarzanka i kilku budkach na terenie miasta będzie można otrzymać okolicznościowe przypinki, zaprojektowane przez rysowniczkę Sylwię Szyrszeń.

Sercem wydarzenia w tym roku jest przestrzeń pomiędzy Barbakanem a Bramą Floriańską. Dodatkowo po Plantach będzie krążył rower cargo, wypełniony po brzegi obwarzankami, a wysłannicy Żywego Muzeum Obwarzanka pojawią się też w Nowej Hucie i na kampusie Uniwersytetu Ekonomicznego.

Święto stało się częścią czerwcowych obchodów Dni Krakowa.

Brak zaakceptowanej zgody na wyświetlanie informacji zewnętrznych. (YouTube)

 

Harmonogram Dnia Obwarzanka:

Od godz. 9.00 (do wyczerpania zapasów) obwarzanki będą rozdawane:

  • przy Barbakanie (przewidywana niespodzianka)
  • na Plantach (obwarzanki będą rozdawane z roweru cargo)
  • nad Zalewem Nowohuckim
  • na kampusie UEK
  • przy kawiarni Społeczna Kaffka, Na Kozłówce 25 (od godz. 13.00).

Pamiątkowe przypinki będzie można otrzymać kupując obwarzanki:

  • w Żywym Muzeum Obwarzanka (ul. Paderewskiego 4)
  • w przejściu podziemnym przy dworcu PKP
  • na przystanku Poczta Główna (od strony Plant)
  • na przystanku Bagatela (przy wejściu do teatru Bagatela).

Partnerami wydarzenia są Miasto Kraków, Muzeum Krakowa, Parlament Studencki Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz przedsiębiorstwo społeczne Społeczna 21.


Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, spiralnie zwinięty z dwóch lub trzech wałeczków ciasta (tzw. sulek), posypany solą, makiem, sezamem, serem lub mieszanką przypraw.

Historia obwarzanka krakowskiego sięga czasów średniowiecznych. Pierwsza zachowana wzmianka o nim pochodzi z 1394 r., z rachunków dworskich królowej Jadwigi – „Dla Królowej Pani pro circulis obarzanki 1 grosz”.

Brak zaakceptowanej zgody na wyświetlanie informacji zewnętrznych. (YouTube)

 

Nazwa obwarzanek związana jest z procesem jego produkcji, a dokładniej z obwarzaniem, czyli zanurzeniem we wrzącej wodzie, co ma miejsce zanim trafi on do pieca. Zanurzenie obwarzanków we wrzątku powoduje zatrzymanie pracy drożdży. Dzięki temu obwarzanek zachowuje swój kształt, jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

W 2010 r., decyzją Komisji Europejskiej, obwarzanek krakowski został wpisany do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Specyfikacja Obwarzanka Krakowskiego ściśle określa jego kształt, wagę oraz proces wytwarzania, a certyfikat mogą uzyskać piekarze wyłącznie z miasta Kraków oraz powiatów krakowskiego i wielickiego.

Tradycyjnie wytwarzany obwarzanek krakowski to dzieło ludzkich rąk. Piekarz formuje pierścień skręcając dwa wałki ciasta wokół dłoni i zacierając o stół. Sprzedawany z charakterystycznych wózków, jest najsmaczniejszy zaraz po wypieczeniu. Warto pamiętać, że autentyczny obwarzanek na odwrocie ma charakterystyczne podłużne ślady po pieczeniu na ruszcie.

obwarzanek, po czym poznać

pokaż metkę
Osoba publikująca: Margerita Krasnowolska
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-06-10
Data aktualizacji: 2024-06-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź