Zezwolenia cateringowe – komunikat dla przedsiębiorców
Przedsiębiorcy, których działalność polega na dostarczaniu żywności na imprezy zamknięte organizowane w czasie i miejscu wyznaczonym przez klienta, w oparciu o zawartą z nim umowę (catering), również mogą uzyskać zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych (tzw. zezwolenie cateringowe). Takie zezwolenia wydawane są na okres maksymalnie 2 lat.
Przedsiębiorca, który stara się o zezwolenia cateringowe powinien posiadać kod PKD o nr 56.21 Z. – Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).
Podklasa ta obejmuje:
- przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone uroczystości do miejsc przez niego wyznaczonych
- przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych.
Są trzy rodzaje zezwoleń (w zależności od mocy alkoholu):
- o zawartości alkoholu do 4,5% alkoholu oraz na piwo – kategoria A
- o zawartości alkoholu powyżej 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa) – kategoria B
- o zawartości alkoholu powyżej 18% – kategoria C.
Opłata roczna:
- za kategorie A wynosi 525 zł
- za kategorię B wynosi 525 zł
- za kategorię C wynosi 2100 zł.
Wniosek o wydanie zezwolenia oraz opis procedury dostępny jest na stronie BIP. Wniosek można złożyć w lokalizacji UMK: aleja Powstania Warszawskiego 10, na dzienniku podawczym, lub elektronicznie przez platformę e-puap.