Biznes rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Zezwolenia cateringowe – komunikat dla przedsiębiorców

Przedsiębiorcy, których działalność polega na dostarczaniu żywności na imprezy zamknięte organizowane w czasie i miejscu wyznaczonym przez klienta, w oparciu o zawartą z nim umowę (catering), również mogą uzyskać zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych (tzw. zezwolenie cateringowe). Takie zezwolenia wydawane są na okres maksymalnie 2 lat.

Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

Przedsiębiorca, który stara się o zezwolenia cateringowe powinien posiadać kod PKD o nr 56.21 Z. – Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).

Podklasa ta obejmuje:

  • przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone uroczystości do miejsc przez niego wyznaczonych
  • przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych.

Są trzy rodzaje zezwoleń (w zależności od mocy alkoholu):

  • o zawartości alkoholu do 4,5% alkoholu oraz na piwo – kategoria A
  • o zawartości alkoholu powyżej 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa) – kategoria B
  • o zawartości alkoholu powyżej 18% – kategoria C.

Opłata roczna:

  • za kategorie A wynosi 525 zł
  • za kategorię B wynosi 525 zł
  • za kategorię  C wynosi 2100 zł.

Wniosek o wydanie zezwolenia oraz opis procedury dostępny jest na stronie BIP. Wniosek można złożyć w lokalizacji UMK: aleja Powstania Warszawskiego 10, na dzienniku podawczym, lub elektronicznie przez platformę e-puap.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2024-07-19
Data aktualizacji: 2024-08-03
Powrót

Zobacz także

Znajdź