Krakowskie przepisy. Kulinarny konkurs z nagrodami
Notes z przepisami babci, wycinki ze starych gazet, czy przekazywana z pokolenie na pokolenie receptura pachnąca kminkiem, a może nowoczesna inspiracja kulinarna związana z kuchnią małopolską...? Czekamy na Wasze przepisy i kuchenne rodzinne opowieści związane z Krakowem.
Ruszył nowy konkurs, w którym mogą wziąć udział wszyscy miłośnicy lokalnej kuchni. Zbieramy przepisy, które Waszym zdaniem, są esencją krakowskiego i małopolskiego smaku. Konkurs trwa do 31 grudnia 2013 r. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi 15 stycznia 2014 r.
Najciekawszych dań będzie można spróbować w restauracji krakowskiej Biała Róża, której Szef Kuchni Łukasz Cichy podjął się kulinarnej interpretacji tutejszej tradycji na talerzach gości. Ostatnio przywrócił od zapomnienia: prażuchy, rydlowską polentę, zupę kminkową, inspirowane przepisami Bronowian m.in. Pani Marii Rydlowej.
Na autorów najciekawszych przepisów i opowieści kulinarnych czekają nagrody:
- lot balonem nad Krakowem, a na smak - kosz krakowskich smakołyków
- kolacja dla dwojga w restauracji Biała Róża – dania krakowskie w wyjątkowej, nowoczesnej interpretacji Szefa Kuchni
- karnet na przyszłoroczny Festiwal Sacrum Profanum w Krakowie
- bilet wstępu o wartości 450 zł na prestiżową ogólnopolską konferencję Food Servisu : „Czas na zmiany, czyli świeżość w promowaniu gastronomii...", w czasie której będzie można spotkać autorytety polskiego rynku gastronomicznego m.in. Martę Gessler, Agnieszkę Kręglicką, Adama Chrząstowskiego i wielu innych
Przepisy i związane z nimi historie przesyłajcie na adres: przepis@restauracjabialaroza.pl, do końca roku. Zwycięzców poznamy do 15 stycznia 2014 r.
Konkurs jest organizowany w ramach projektu „Biała Róża – przyjęcia i spotkania Krakowskie" przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa.