Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Budyniowa owsianka z sosem orzechowym

Owsianka to najlepszy pomysł, by zdrowo i smacznie zacząć dzień. Wypróbuj nasz przepis. Jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka mleka UHT 1,5% tłuszczu (230 g)
  • 60 g banana 
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich (40 g) 
  • 25 g borówek amerykańskich 
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g)
  • 2 łyżeczki Erytrolu / Erytrytolu (10 g)
  • 1 łyżka budyniu w proszku (8 g)

Przygotowanie: 

Wsyp do garnka płatki, proszek budyniowy (bez cukru), erytrol i przemieszaj. Zalej mlekiem i gotuj kilka minut do zgęstnienia, często mieszając. W tym czasie pokrój banana w plasterki. W szklance rozpuść masło orzechowe z 2 łyżkami ciepłej wody na jednolity, orzechowy sos. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj banana i polej sosem orzechowym. Dołóż kilka borówek na wierzch.

Makroskładniki:

K (kilokalorie/kcal): K:450.5 / B:16.7 / T:14.3 / W:61.6 / F:5.2


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-21
Data aktualizacji: 2022-03-21
Powrót

Zobacz także

Znajdź