Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Jogurtowe placuszki z kawałkami czekolady

Lekkie i puszyste jogurtowe placuszki. Łatwe do przygotowania na śniadanie lub deser i to bez użycia miksera. Zdrowo, słodko i smacznie!

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki: 

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1 jajko (56 g)
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (50 g)
  • garść borówek amerykańskich  (50 g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (12 g)
  • 1 łyżka syropu klonowego (10 g)
  • pół łyżki oliwy z oliwek (5 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (2 g) 

Przygotowanie: 

Wymieszaj energicznie jajko, jogurt, syrop klonowy (lub miód), mąkę i proszek na jednolitą masę. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Smaż placuszki na patelni na oliwie z dwóch stron. Podaj z borówkami i opcjonalnie posyp płatkami migdałów.

Makroskładniki:

K:469.9 / B:18.7 / T:18.4 / W:54.8 / F:4.4


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-21
Data aktualizacji: 2022-03-21
Powrót

Zobacz także

Znajdź