Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Czy wszystko co wege jest zdrowe?

Obecna moda i rozwijające się zainteresowanie dietą roślinną spowodowały wysyp nowych produktów dostosowanych do tej formy żywienia. Warto zaznaczyć, że nie wszystko co jest roślinne będzie zdrowe. Co można przytoczyć jako najprostsze przykłady?

Fot. pixabay.com
  • parówki wegańskie, wegańskie „niemięso” – wysokoprzetworzone, obfitujące w sól. Przy braku dbałości o wartościowe dodatki i niezachowanie umiaru porcji w posiłku na ich bazie łatwo jest przekroczyć dzienne zapotrzebowanie na sól wynoszące 5 g!
  • sery wegańskie – ubogie w białko i wapń, na bazie wody i oleju kokosowego, które dostarczają dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy maksymalnie ograniczać
  • cukier – choć brzmi to zabawnie to cukier z cukierniczki również jest wegański. Wiele słodyczy, deserów czy popularne frytki również. Czy to oznacza, że produkty te powinny stanowić dużą część codziennego jadłospisu?

Niekoniecznie, a szczególnie w nadmiarze, dlatego tak ważna jest świadomość jako konsumenta, aby wypełniać swój koszyk warzywami, owocami, strączkami, kaszami, orzechami i pestkami. Jako dodatek i urozmaicenie diety na końcu można skusić się na nowości na pólkach sklepowych, bo wszystko jest dla ludzi i liczy się umiar.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-21
Data aktualizacji: 2022-03-21
Powrót

Zobacz także

Znajdź