Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Jak łatwo przekształcić danie mięsne w roślinne?

Podczas procesu ograniczania lub eliminacji mięsa w diecie bardzo często pojawia się problem kiedy porzucamy stare, tradycyjne przepisy i czujemy się zagubieni. Warto wtedy wiedzieć jak w łatwy sposób przekształcić danie mięsne w roślinne i na odwrót.

Fot. pixabay.com

Pomoże w tym kilka prostych praktyk:

  • mięso mielone zamieniaj na pokruszone tofu lub granulat sojowy
  • burgery zamień na kotleciki warzywne, np. na bazie blendowanej fasoli lub mąki z ciecierzycy
  • kawałki kurczaka w tortilli zamień na gotowy gyros na bazie białka grochu, dostępny w wielu marketach
  • kotlety schabowe możesz przyrządzić na bazie kotletów sojowych
  • sprytnym pomysłem na nadanie rybnego posmaku jest wykorzystanie w przepisie alg, czyli popularnego nori, które najczęściej znamy z sushi
  • dla fanów panierowanych skrzydełek warto zaproponować alternatywę w postaci panierowanych boczniaków.

Co będzie najważniejsze?

Produkty roślinne dają duże pole do popisu jako zamienniki mięsa. Aby uzyskać podobny efekt należy poznać produkty roślinne od podszewki – obserwować jak zachowują się podczas obróbki termicznej, a także eksperymentować z bogactwem przypraw i ziół. To właśnie one będą odpowiadać za spektakularny efekt końcowy, który pomoże pożegnać uprzedzenia, że jadłospis musi zawierać mięso, a wszystko co roślinne jest „jałowe”.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Marta Műller-Reczek
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-03-28
Data aktualizacji: 2022-03-28
Powrót

Zobacz także

Znajdź