Pełnoziarniste placuszki z jabłkami
Racuchy, placki czy jabłka w cieście? To danie figuruje pod wieloma nazwami, ale każdy z nas doskonale zna jego smak. Tradycyjny przepis na tę potrawę nie należy jednak do najzdrowszych, dlatego warto poznać nieco alternatywną recepturę.
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/414654/4.jpg)
Potrzebne składniki:
- pół dużego jabłka (75 g)
- mleko 1,5% tłuszczu (60 g)
- jajo kurze (56 g)
- mąka orkiszowa (50 g)
- jedna łyżeczka masła orzechowego (15 g)
- pół łyżeczki oliwy z oliwek (5 g)
- szczypta cynamonu (1 g)
Przygotowanie:
Roztrzep jajko, dodaj mleko, mąkę oraz cynamon. Dodaj pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na patelni na rozgrzanej oliwie. Podaj z masłem orzechowym.
Mikroskładniki:
Kalorie: 444.1 / Białko: 19.6 / Tłuszcze: 20.3 / Węglowodany: 42.3 /Błonnik: 5.8.
Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.