Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Pełnoziarniste placuszki z jabłkami

Racuchy, placki czy jabłka w cieście? To danie figuruje pod wieloma nazwami, ale każdy z nas doskonale zna jego smak. Tradycyjny przepis na tę potrawę nie należy jednak do najzdrowszych, dlatego warto poznać nieco alternatywną recepturę.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • pół dużego jabłka (75 g)
  • mleko 1,5% tłuszczu (60 g)
  • jajo kurze (56 g)
  • mąka orkiszowa (50 g)
  • jedna łyżeczka masła orzechowego (15 g)
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek (5 g)
  • szczypta cynamonu (1 g)

Przygotowanie:

Roztrzep jajko, dodaj mleko, mąkę oraz cynamon. Dodaj pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na patelni na rozgrzanej oliwie. Podaj z masłem orzechowym.

Mikroskładniki:

Kalorie: 444.1 / Białko: 19.6 / Tłuszcze: 20.3 / Węglowodany: 42.3 /Błonnik: 5.8.


Publikowane pomysły kulinarne to część projektu „Dziecinnie prosty przepis na przyszłość”, który powstał w ramach młodzieżowego maratonu „Youth.Krak.Hack. W dobrym klimacie”. Projekt proponuje szereg działań edukacyjnych w zakresie żywienia roślinnego wśród krakowskich rodzin z dziećmi.

Młodzi dla klimatu, dziecinnie prosty przepis na przyszłość

pokaż metkę
Autor: Anna Wawruch
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-04-04
Data aktualizacji: 2022-04-19
Powrót

Zobacz także

Znajdź