Komunikat archiwalny
Bananowe lizaki w czekoladzie z posypką orzechową
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Stanowią doskonałą przekąską, którą można zjeść zarówno w biegu, jak i w domowym zaciszu. Zaspokajają głód, dodają energii, ponadto są bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Banany są również świetną bazą do przygotowania innych form deserów.
Potrzebne składniki (przepis na 4 porcje):
- Banan – 240 g (2 x sztuka)
- Czekolada gorzka – 50 g (8 x kostka)
- Orzechy włoskie – 30 g (2 x łyżka)
- Migdały w płatkach – 20 g (2 x łyżka)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. W każdą połówkę wbij drewniany patyczek. Polej banany roztopioną czekoladą i od razu posyp orzechami. Odstaw do lodówki na 10-15 minut, tak aby czekolada stwardniała.
Mikroskładniki:
Kalorie: 207.6 / Białko: 3,7 / Tłuszcze: 11,6 / Węglowodany: 21.3 / Błonnik: 2.2
pokaż metkę
Autor:
Anna Reguła
Osoba publikująca:
Oliwia Stępień
Podmiot publikujący:
Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji:
2022-04-11
Data aktualizacji:
2022-04-26