Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Bananowe lizaki w czekoladzie z posypką orzechową

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Stanowią doskonałą przekąską, którą można zjeść zarówno w biegu, jak i w domowym zaciszu. Zaspokajają głód, dodają energii, ponadto są bogate w witaminy i wartościowe składniki odżywcze. Banany są również świetną bazą do przygotowania innych form deserów.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki (przepis na 4 porcje):

  • Banan – 240 g (2 x sztuka)
  • Czekolada gorzka – 50 g (8 x kostka)
  • Orzechy włoskie – 30 g (2 x łyżka)
  • Migdały w płatkach – 20 g (2 x łyżka)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. W każdą połówkę wbij drewniany patyczek. Polej banany roztopioną czekoladą i od razu posyp orzechami. Odstaw do lodówki na 10-15 minut, tak aby czekolada stwardniała.

Mikroskładniki:

Kalorie: 207.6 / Białko: 3,7 / Tłuszcze: 11,6 / Węglowodany: 21.3 / Błonnik: 2.2

 

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-04-11
Data aktualizacji: 2022-04-26
Powrót

Zobacz także

Znajdź