Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Ciasteczka marchewkowe z masłem orzechowym

Często popołudniami mamy wielką ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Zwłaszcza aromat kawy pobudza apetyt na słodycze. Niestety większość z tych dostępnych na sklepowych półkach są złej jakości ze względu na obecność w składzie sporej ilości cukru oraz innych substancji konserwujących. Warto zatem samemu przygotować sobie zdrową i pyszną przekąskę.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Marchew – 80 g (1.8 x sztuka)
  • Jabłko – 80 g (0.5 x sztuka)
  • Jaja kurze całe – 56 g (1 x sztuka)
  • Płatki owsiane (górskie) – 50 g (5 x łyżka)
  • Mąka orkiszowa – 50 g (3.3 x łyżka)
  • Syrop klonowy – 50 g (5 x łyżka)
  • Masło orzechowe – 45 g (3 x łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia – 3 g (1 x łyżeczka)
  • Cynamon – 2 g (0.5 x łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Przepis na 10 ciasteczek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jabłko i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko na dużych oczkach, marchew na małych. Wymieszaj z resztą wcześniej przygotowanych składników. Nakładaj łyżką porcję ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15-18 minut do zarumienienia.

Makroskładniki:

Kalorie (w jednym ciastku): 90.0 / Białko: 3.1 / Tłuszcze: 3.3 / Węglowodany: 11.5 / Błonnik: 1.5.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-04-26
Data aktualizacji: 2022-05-09
Powrót

Zobacz także

Znajdź