Fakty i mity na temat soi
Temat spożywania soi budzi aktualnie więcej kontrowersji, niż produkty zawierające gluten. Wokół soi zrodziło się mnóstwo odstraszających mitów. Przyjrzyjmy się zatem temu, które z nich są prawdziwe oraz czy soja naprawdę szkodzi naszemu zdrowiu?
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/416784/4.jpg)
Soja oraz jej przetwory to grupa produktów, która nie cieszy się dobrą sławą. Zupełnie niesłusznie, ponieważ warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, na co wskazuje wiele powodów:
- Soja jest dobra na serce
Soja to roślina strączkowa, która obfituje w białko o dobrej przyswajalności, które według metaanaliz, obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów, a do tego zwiększa stężenie lipoproteiny HDL („dobrego” cholesterolu). Zmniejsza także ciśnienie skurczowe i rozkurczowe, a dzięki izoflawonom zawartym w soi nasze tętnice stają się bardziej elastyczne.
- Soja chroni przed nowotworami
Okazuje się, że kobiety w okresie dzieciństwa oraz dojrzewania spożywające soję mają znacząco mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi (aż o 60 %). Dlatego warto wprowadzać produkty na bazie białka sojowego już od najmłodszych lat. W tej dziedzinie obiecujące są również powiązania w temacie raka prostaty czy endometrium.
- Co z tym GMO?
Zgodnie z unijnym prawem, producent, którego produkt zawiera więcej niż 0,9% GMO ma obowiązek podania informacji, że jego produkt składa się lub jest wyprodukowany z GMO. Dodatkowo wiele organizacji naukowych (w tym WHO, Prezydium Polskiej Akademii Nauk), przeglądów systematycznych i metaanaliz potwierdza brak negatywnego wpływu żywności GMO na zdrowie ludzi.
Jedynymi osobami, które powinny bezwzględnie unikać spożycia soi są osoby z alergią na soję. Poza tym, wbrew powszechnej opinii, regularne spożywanie soi i jej przetworów wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in.: sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz wykazuje prewencyjne działanie wobec raka piersi, endometrium i prostaty.