Delikatna kasza jaglana z mozzarellą
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma niewielką ilość skrobi, a dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz miedzi i żelaza, dlatego jest zalecana osobom zmagającym się z niedokrwistością.
Potrzebne składniki:
- Cukinia – 80 g (0.3 x sztuka)
- Mozzarella light – 65 g (0.5 x sztuka)
- Kasza jaglana – 50 g (3.8 x łyżka)
- Papryka czerwona – 40 g (0.3 x sztuka)
- Cebula – 20 g (0.2 x sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
- Pietruszka, liście – 6 g (1 x łyżeczka)
- Czosnek granulowany – 2 g (2 x szczypta)
- Zioła prowansalskie – 1 g (0.3 x łyżeczka)
- Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
- Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x szczypta)
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poszatkuj, cukinię pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni na oliwie, dodaj przyprawy. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dodaj na patelnię połowę porwanej w placach mozzarelli, kaszę i wymieszaj. Przełóż na talerz, dodaj na wierzch resztę mozzarelli i posiekaną pietruszkę.
Makroskładniki:
Kalorie: 417.3 / Białko: 20.7 / Tłuszcze: 17.6 / Węglowodany: 41.8 / Błonnik: 4.3