Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Delikatna kasza jaglana z mozzarellą

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób chorujących na celiakię. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma niewielką ilość skrobi, a dużo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, i B6 oraz miedzi i żelaza, dlatego jest zalecana osobom zmagającym się z niedokrwistością.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Cukinia – 80 g (0.3 x sztuka)
  • Mozzarella light – 65 g (0.5 x sztuka)
  • Kasza jaglana – 50 g (3.8 x łyżka)
  • Papryka czerwona – 40 g (0.3 x sztuka)
  • Cebula – 20 g (0.2 x sztuka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
  • Pietruszka, liście – 6 g (1 x łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x szczypta)
  • Zioła prowansalskie – 1 g (0.3 x łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poszatkuj, cukinię pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni na oliwie, dodaj przyprawy. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dodaj na patelnię połowę porwanej w placach mozzarelli, kaszę i wymieszaj. Przełóż na talerz, dodaj na wierzch resztę mozzarelli i posiekaną pietruszkę.

Makroskładniki:

Kalorie: 417.3 / Białko: 20.7 / Tłuszcze: 17.6 / Węglowodany: 41.8 / Błonnik: 4.3

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-09
Data aktualizacji: 2022-05-09
Powrót

Zobacz także

Znajdź