Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Kolorowy bowl z tofu i sosem orzechowym

Smaczny, kolorowy i odżywczy bowl to proste w przygotowaniu danie, które urozmaici codzienny jadłospis. Można przyrządzić je na wynos i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przepełniony warzywami bowl to źródło wielu cennych witamin i minerałów, dlatego jest świetną opcją na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Tofu naturalne, wzbogacane w wapń – 90 g (0.5 x opakowanie)
  • Pomidory koktajlowe – 80 g (4 x sztuka)
  • Kapusta czerwona – 75 g (1.5 x liść)
  • Komosa ryżowa (quinoa), ziarna – 50 g (3.6 x łyżka)
  • Kukurydza, konserwowa – 30 g (2 x łyżka)
  • Rukola lub roszponka – 20 g (1 x garść)
  • Masło orzechowe – 15 g (1 x łyżeczka)
  • Sos sojowy ciemny – 10 g (1 x łyżka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x łyżka)
  • Syrop klonowy – 5 g (0.5 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x łyżka)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
  • Czosnek granulowany – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos i tofu. W szklance wymieszaj masło orzechowe, sok cytrynowy, połowę sosu sojowego, syrop klonowy oraz 2 łyżki wody na jednolity, kremowy sos. Pokrój tofu w kostkę, przełóż do miseczki. Dodaj sos sojowy (pozostały), oliwę, czosnek i potrząsaj miseczką, by każdy kawałek tofu okrył się w marynacie. Podsmaż tofu na patelni na rumiany kolor. W misce układaj obok siebie garść liści, komosę, pokrojone pomidorki, kukurydzę, poszatkowaną kapustę, dodaj na wierzch gotowe tofu i polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp posiekaną kolendrą.

Makroskładniki:

Kalorie: 521.2 / Białko: 25.6 / Tłuszcze: 23.3 / Węglowodany: 49.4 / Błonnik: 8.8.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-16
Data aktualizacji: 2022-05-16
Powrót

Zobacz także

Znajdź