Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Śmietankowy makaron z brokułem

W dzisiejszych czasach często brakuje nam czasu na przygotowanie wartościowego posiłku. Z tego względu nierzadko sięgamy po gotowe opcje dostępne na sklepowych półkach, których skład pozostawia wiele do życzenia. Przepis na śmietankowy makaron z brokułem to świetna alternatywa dla zabieganych, bo przyrządzenie go nie zajmuje dłużej niż 20 minut.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Brokuły – 120 g (0.2 x sztuka)
  • Makaron pełnoziarnisty – 50 g (0.7 x szklanka)
  • Śmietanka, 12% tłuszczu – 50 g (5 x łyżka)
  • Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
  • Pietruszka, liście – 3 g (0.5 x łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x szczypta)
  • Zioła prowansalskie – 1 g (0.5 x łyżeczka)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj brokuła, następnie przelej zimną wodą i posiekaj nożem na możliwie małe kawałeczki. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem granulowanym. Następnie zmniejsz ogień na mały, dodaj posiekanego brokuła, wlej śmietankę i dodaj odcedzony makaron. Podgrzewaj całość około 2-3 minuty. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Makroskładniki:

Kalorie: 481.0 / Białko: 33.7 / Tłuszcze: 19.2 / Węglowodany: 38.6 / Błonnik: 8.3.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-16
Data aktualizacji: 2022-05-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź