Śmietankowy makaron z brokułem
W dzisiejszych czasach często brakuje nam czasu na przygotowanie wartościowego posiłku. Z tego względu nierzadko sięgamy po gotowe opcje dostępne na sklepowych półkach, których skład pozostawia wiele do życzenia. Przepis na śmietankowy makaron z brokułem to świetna alternatywa dla zabieganych, bo przyrządzenie go nie zajmuje dłużej niż 20 minut.
Potrzebne składniki:
- Brokuły – 120 g (0.2 x sztuka)
- Makaron pełnoziarnisty – 50 g (0.7 x szklanka)
- Śmietanka, 12% tłuszczu – 50 g (5 x łyżka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x łyżka)
- Pietruszka, liście – 3 g (0.5 x łyżeczka)
- Czosnek granulowany – 2 g (2 x szczypta)
- Zioła prowansalskie – 1 g (0.5 x łyżeczka)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj brokuła, następnie przelej zimną wodą i posiekaj nożem na możliwie małe kawałeczki. Dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem granulowanym. Następnie zmniejsz ogień na mały, dodaj posiekanego brokuła, wlej śmietankę i dodaj odcedzony makaron. Podgrzewaj całość około 2-3 minuty. Podawaj z posiekaną pietruszką.
Makroskładniki:
Kalorie: 481.0 / Białko: 33.7 / Tłuszcze: 19.2 / Węglowodany: 38.6 / Błonnik: 8.3.