Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Zamienniki jajek na diecie wegańskiej

Jajko oprócz wartości odżywczych posiada również właściwości sklejające, spulchniające, emulgujące i łączące. Zastosowane zamienniki muszą w pewien sposób spełniać poszczególne funkcje, aby naleśniki były elastyczne, a ciasta wyrastały i były pulchne. Z zamienników jaj można też przyrządzić smaczną alternatywę przypominającą smakiem klasyczną jajecznicę.

Fot. pixabay.com

1 jajko można wymienić na:

  • ½ banana (dojrzałego, zgniecionego na papkę)
  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100g jogurtu roślinnego
  • 60g musu jabłkowego
  • ½ awokado (miękkie, papka)
  • 2 łyżki aquafaby
  • 60g tofu.

Bez jajka zdecydowanie da się gotować i piec na równie dobrym poziomie, co z jego udziałem. Wymaga to jednak wprawy i zaznajomienia z powyższymi produktami. Pamiętaj, że to praktyka, czyni mistrza!

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-23
Data aktualizacji: 2022-05-23
Powrót

Zobacz także

Znajdź