Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Meksykański talerz dobroci

Dania meksykańskie łączą w sobie różne tradycje kulinarne. W dużej mierze opierają się na roślinach strączkowych, takich jak różne odmiany fasoli czy kukurydzy. Kuchnię meksykańską charakteryzują przede wszystkim niepowtarzalne smaki i wyselekcjonowane składniki.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Pomidory koktajlowe – 80 g (4 x sztuka)
  • Ryż basmati – 50 g (3.3 x Łyżka)
  • Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 40 g (2 x łyżka)
  • Rukola lub roszponka – 20 g (1 x garść)
  • Kukurydza, konserwowa – 15 g (1 x łyżka)
  • Tahini – 15 g (2.5 x łyżeczka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x łyżka)
  • Pietruszka, liście – 6 g (1 x łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x łyżka)
  • Syrop klonowy – 5 g (0.5 x łyżka)
  • Czosnek granulowany – 2 g (2 x szczypta)
  • Mielona słodka papryka – 2 g (0.5 x łyżeczka)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie wymieszaj w szklance tahini z syropem klonowym, sokiem z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody na jednolity sos. Na talerzu rozłóż garść liści, dodaj ryż, kurczaka, fasolę, kukurydzę, pokrojone pomidorki i polej sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki (lub kolendrą).

Makroskładniki:

Kalorie: 515.6 / Białko: 32.3 / Tłuszcze: 15.7 / Węglowodany: 55.2 / Błonnik: 7.2.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-30
Data aktualizacji: 2022-05-30
Powrót

Zobacz także

Znajdź