Krem z czerwoną soczewicą i grzanką
Zupy krem przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. To świetna opcja szczególnie dla zabieganych osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie. Dzięki tym warzywnym zupom łączymy nieznane dotąd składniki, komponując dla siebie treściwe śniadanie, obiad lub kolację.
![](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/419278/4.jpg)
Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):
- Woda mineralna niegazowana – 200 g (0.8 x szklanka)
- Mleczko kokosowe light, 12% – 200 g (0.5 x opakowanie)
- Papryka czerwona 140 g (1 x sztuka)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 90 g (7.5 x łyżka)
- Cebula – 50 g (0.5 x sztuka)
- Sok cytrynowy – 6 g (1 x łyżka)
- Kostka rosołowa warzywna – 5 g (0.5 x kostka)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x szczypta)
- Curry – 1 g (1 x szczypta)
- Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
Do każdej porcji dodaj:
- Chleb żytni razowy – 30 g (1 x kromka)
- Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0.5 x łyżka)
Przygotowanie:
Poszatkuj cebulę. Pokrój na kawałki wydrążoną paprykę. Soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie. Wsyp wszystko do garnka, zalej wodą, mleczkiem kokosowym, dodaj kostkę rosołową, curry i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, mieszając całość. Po tym czasie dokładnie zmiksuj na krem blenderem ręcznym. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, przemieszaj i dopraw do smaku w razie potrzeby. Posyp porcję zupy pestkami dyni. Podawaj z grzankami.
Makroskładniki:
Kalorie: 515.6 / Białko: 32.3 / Tłuszcze: 15.7 / Węglowodany: 55.2 / Błonnik: 7.2.