Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Krem z czerwoną soczewicą i grzanką

Zupy krem przygotowuje się bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. To świetna opcja szczególnie dla zabieganych osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie. Dzięki tym warzywnym zupom łączymy nieznane dotąd składniki, komponując dla siebie treściwe śniadanie, obiad lub kolację.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki (przepis na 2 porcje):

  • Woda mineralna niegazowana – 200 g (0.8 x szklanka)
  • Mleczko kokosowe light, 12% – 200 g (0.5 x opakowanie)
  • Papryka czerwona  140 g (1 x sztuka)
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 90 g (7.5 x łyżka)
  • Cebula – 50 g (0.5 x sztuka)
  • Sok cytrynowy – 6 g (1 x łyżka)
  • Kostka rosołowa warzywna – 5 g (0.5 x kostka)
  • Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x szczypta)
  • Curry – 1 g (1 x szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)

Do każdej porcji dodaj:

  • Chleb żytni razowy – 30 g (1 x kromka)
  • Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0.5 x łyżka)

Przygotowanie:

Poszatkuj cebulę. Pokrój na kawałki wydrążoną paprykę. Soczewicę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie. Wsyp wszystko do garnka, zalej wodą, mleczkiem kokosowym, dodaj kostkę rosołową, curry i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, mieszając całość. Po tym czasie dokładnie zmiksuj na krem blenderem ręcznym. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, przemieszaj i dopraw do smaku w razie potrzeby. Posyp porcję zupy pestkami dyni. Podawaj z grzankami.

Makroskładniki:

Kalorie: 515.6 / Białko: 32.3 / Tłuszcze: 15.7 / Węglowodany: 55.2 / Błonnik: 7.2.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-05-30
Data aktualizacji: 2022-06-06
Powrót

Zobacz także

Znajdź