Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Dieta bezmięsna w parku Jordana

Krem z pieczonych pomidorów oraz chilli sin carne to największe hity wegańskiego pokazu gotowania, który przygotował Szef Kuchni – Pawelthecook. Live cooking odbył się podczas Święta Krakowskiej Rodziny, a my zgodnie z obietnicą, prezentujemy autorskie przepisy kucharza.

Fot. Anna Wawruch

Krem z pieczonych pomidorów:

  • pomidory pelati – 2 puszki
  • pomidory świeże do pieczenia – 1 kg
  • marchew – 2 sztuki
  • seler naciowy – 4 kawałki
  • pietruszka – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – pół główki
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • bazylia suszona – 1 opakowanie
  • oregano suszone – pół opakowania
  • masło – 1 kostka
  • śmietanka – 200 ml
  • mozzarella – 1 szt
  • sól
  • pieprz 
  • ocet winny – 20 ml
  • pieprz cayenne – pół łyżeczki
  • sos sojowy do smaku
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy pomidory przekrojone na pół i skropione olejem. Pieczemy przez 15/20 minut
  2. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek
  3. Dodajemy umyte i pokrojone pozostałe warzywa
  4. Dodajemy pół kostki masła, przyprawy i koncentrat pomidorowy i wciąż podsmażamy
  5. Dodajemy pomidory z puszki i upieczone pomidory
  6. Dolewamy ok 2.5l wody i gotujemy do miękkości warzyw
  7. Następnie dolewamy śmietankę, pozostałą część masła i blendujemy 
  8. Przecedzamy przez gęste sito i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym
  9. Podajemy z poszarpaną mozzarellą, świeżą bazylią i łyżką śmietanki.

Chilli sin carne:

  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 1 główka
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 butelka passaty
  • papryka – 1 sztuka
  • zielona soczewica – 200g
  • kmin rzymski
  • jogurt naturalny
  • świeża kolendra
  • chilli świeże lub w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Płuczemy soczewicę na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy zimna wodą ok. 3cm ponad soczewicę. Gotujemy bez dodatku soli około 20 minut
  2. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę
  3. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy
  4. Wciąż podsmażając, dodajemy koncentrat pomidorwy
  5. Dodajemy warzywa z puszki oraz passatę pomidorową
  6. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i dolewamy wody do pożądanej, lekko gęstej konsystencji
  7. Doprawiamy solą i pieprzem 
  8. Danie serwujemy z łyżką jogurtu naturalnego, świeżą kolendrą i skropione limonką.

Warto przypomnieć, że przygotowany live cooking miał być inspiracją do wdrożenia w codziennie nawyki żywieniowe krakowskich rodzin – diety plant-based w ramach projektu „Dziecinne prosty przepis na przyszłość”, który powstał w 2021 roku w ramach miejskiego programu Młody Kraków 2.0.

Pawelthecook, to prywatny kucharz, Paweł Sitarz. Po kilku restauracyjnych doświadczeniach wpadł na pomysł, aby gotować dla ludzi w ich własnych kuchniach i serwować restauracyjne dania w zaciszu domowym. Serwowanie jego autorskiej kuchni, wyróżnia indywidualne podejście do gości w porównaniu do tradycyjnego wyjścia do restauracji. Wynajęcie prywatnego szefa kuchni to również niezapomniana atrakcja na przyjęciu, a także okazja do poznania pracy kucharza od zaplecza.

Warto wspomnieć, że we współpracy z dietetyczką Anna Regułą przygotowaliśmy także szereg materiałów edukacyjnych traktujących o diecie roślinnej i jej zaletach oraz zaprezentowaliśmy sporo kulinarnych przepisów. Przygotowane propozycje śniadań, przekąsek, obiadów i kolacji zostały zebrane w zakładce Młodzi dla klimatu i doskonale uzupełniają prowadzoną przez miasto kampanię edukacyjną „Kraków w dobrym klimacie”, która pokazuje korzyści wynikające z dbałości o naszą planetę oraz pomaga wpływać na ograniczanie postępujących zmian klimatycznych.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-06-01
Data aktualizacji: 2022-06-01
Powrót

Zobacz także

Znajdź