Komunikat archiwalny
Pełnoziarniste naleśniki z truskawkowym nadzieniem
Chyba każdy z nas wie jak zrobić naleśniki. To doskonała opcja na śniadanie, obiad, deser lub kolację. Stanowią w końcu idealną bazę do skomponowania posiłku zarówno na słono, jak i na słodko. Nie zawsze jednak dodatki, które do nich dobieramy są zdrowe i sycące. Wystarczą drobne zmiany, a nasze danie z naleśnikami w roli głównej będzie pełnowartościowe.
Potrzebne składniki:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr, truskawkowy – 150 g (1 x opakowanie)
- Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 100 g (0.4 x szklanka)
- Jaja kurze całe – 56 g (1 x sztuka)
- Mąka orkiszowa – 50 g (3.3 x łyżka)
- Orzechy nerkowca (bez soli) – 15 g (1 x łyżka)
- Kakao (proszek 11%) – 5 g (0.5 x łyżka)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x łyżka)
- Erytrytol – 5 g (1 x łyżeczka)
Przygotowanie:
Zmiksuj jajko, mleko, kakao, erytrol i mąkę na ciasto. Usmaż 2-3 naleśniki na rozgrzanej patelni na oliwie. Posmaruj naleśniki jogurtem i zwiń w dowolny kształt. Posyp orzechami.
Makroskładniki:
Kalorie: 559.7 / Białko: 35.5 / Tłuszcze: 20.0 / Węglowodany: 56.4 / Błonnik: 4.5.
pokaż metkę
Autor:
Anna Reguła
Osoba publikująca:
Oliwia Stępień
Podmiot publikujący:
Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji:
2022-06-06
Data aktualizacji:
2022-06-06