Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Ekspresowa tortilla ze świeżymi warzywami

Tortilla to świetny zamiennik pieczywa lub tradycyjnych naleśników. Na rynku spożywczym istnieje wiele dobrej jakości gotowych produktów, które warto włożyć do swojego koszyka. Tortilla w połączeniu z warzywami stanowi smaczny i pełnowartościowy posiłek, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Fot. Anna Reguła

Potrzebne składniki:

  • Tortilla, wraps pełnoziarniste – 61 g (1 x sztuka)
  • Marchew – 45 g (1 x sztuka)
  • Ogórek zielony (długi) – 40 g (0.2 x sztuka)
  • Rukola lub roszponka – 20 g (1 x garść)
  • Keczup – 15 g (1 x łyżka)
  • Serek śmietankowy, do smarowania – 15 g (1 x łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x łyżka)
  • Mielona słodka papryka – 2 g (0.5 x łyżeczka)
  • Czosnek granulowany – 1 g (1 x szczypta)
  • Sól biała – 1 g (1 x szczypta)
  • Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x szczypta)

Przygotowanie:

Tortillę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i mieloną papryką. Gdy się zarumieni przełóż na talerzyk, aby lekko przestudzić. Następnie posmaruj tortillę serkiem śmietankowym i keczupem. Dodaj na środek garść zielonych liści, następnie pokrojoną w cienkie paski marchew i ogórka, a następnie zwiń tortillę na kształt wrapa.

Makroskładniki:

Kalorie: 414.2 / Białko: 29.8 / Tłuszcze: 14.5 / Węglowodany: 37.9 / Błonnik: 6.6.

 

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-06-20
Data aktualizacji: 2022-06-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź