Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

5 najlepszych roślinnych zamienników masła

Masło to popularny składnik polskiej kuchni. Używany jest często do smażenia, jako baza do pieczywa oraz jako dodatek nadający kremowości konkretnym produktom np. ziemniakom. Niestety jest to produkt obfitujący w nasycone kwasy tłuszczowe i należy limitować jego ilość w naszej diecie. Na jego miejsce warto wprowadzić tłuszcze pochodzenia roślinnego.

Fot. Anna Reguła

Do krótkiego podsmażania składników na obiad czy ciepłą kolację dobrze sprawdzą się oliwa z oliwek czy rafinowany olej rzepakowy o korzystnych profilach lipidowych. Oliwa obfituje także w polifenole, a olej rzepakowy to dobre źródło witaminy E oraz steroli roślinnych. Najlepiej unikać smażenia na maśle ze względu na oksysterole, czyli utlenione formy cholesterolu, które negatywnie wpływają na układ krążenia.

Do smarowania pieczywa idealnym zamiennikiem będzie awokado, pasty warzywne czy też chudy serek śmietankowy. Oprócz redukcji nasyconych kwasów tłuszczowych dostarczą też korzyści płynących z dużej zawartości białka (najwięcej w przypadku serka śmietankowego) czy też witamin i składników mineralnych, a także cennych fitosteroli pochodzących z warzyw.

Masło można także zastąpić pesto, które świetnie sprawdzi się jako alternatywa maślanego sosu do makaronu. Należy jednak szukać takiego, które na pierwszym miejscu będzie miało w składzie bazylię, a nie tylko jej niewielki dodatek.

pokaż metkę
Autor: Anna Reguła
Osoba publikująca: Oliwia Stępień
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2022-06-20
Data aktualizacji: 2022-06-20
Powrót

Zobacz także

Znajdź