Start rozwiń menu
Komunikat archiwalny

Włoskie smaki na polskim stole

„Włoskie smaki na polskim stole” to kolejne z cyklu spotkań organizowanych w ramach projektu „Kulinaria od Kuchni”, które są unikalną szansą poznania kuchni danego regionu. W czwartek, 19 maja, o godz. 18.30  firma American Dream wraz z Wydawnictwem Salwator zapraszają do restauracji Aqua e Vino (ul. Wiślna 5/10) na smakowanie włoskich pyszności i świętowanie pierwszej rocznicy projektu „Kulinaria od Kuchni”.  

Różnorodny program spotkania pozwoli poznać kulinaria, kulturę oraz tradycje słonecznej Italii. Zaproszony specjalnie na tę okazję Dyrektor Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie Ugo Rufino opowie o miejscach światowego dziedzictwa kultury UNESCO we Włoszech. Z kolei dr Magdalena Wrana z Katedry Italianistyki UJ zabierze gości na spacer po tajemniczych miejscach Rzymu, odkrywając sekrety Wiecznego Miasta. Roberto Fabris - współwłaściciel restauracji Aqua e Vino - uchyli rąbka tajemnicy swojego kunsztu kulinarnego i poda receptę na sukces restauracji, która była wielokrotnie nagradzana w kategorii kuchnia włoska. Natomiast w kulinarną podróż do Włoch zabierze zebranych S. Maria Goretii Rogowska, współautorka książki „Włoskie smaki na polskim stole”, która prawie dwadzieścia lat była szefową kuchni w domu generalnym Salwatorianów w Rzymie, zaledwie 100 metrów od Watykanu.

Restauracja Aqua e Vino ugości wszystkich daniami specjalnie przygotowanymi na ten wieczór przez szefa kuchni, inspirowanymi przepisami z książki „Włoskie smaki na polskim stole”, wydanej wiosną przez Wydawnictwo Salwator. Miłośnicy włoskiej kuchni będą mieli okazję spróbować m.in.: roladek z bakłażana i sera, roladek z boczku ze śliwkami, baraniny po myśliwsku, łososia w skórce z ziół, tiramisu czy deseru panna cotta. Kolację uzupełnią dwa kieliszki wina, kieliszek limoncello, kawa, herbata i woda.

Inicjatywę „Kulinaria od Kuchni”, organizowaną przez firmę American Dream, wspierają m.in.: Wydawnictwo Salwator, Włoski Instytut Kultury w Krakowie, Instytut Studiów Międzykulturowych Uniwersytetu Jagiellońskiego, Restauracja Aqua e Vino, Via Caffe oraz miesięcznik „What's Up Magazine”.  

Koszt udziału: 149 zł/os.
Rezerwacja miejsc: http://www.salwator.com/wloskie-smaki,111,c.html
Więcej informacji: www.facebook.com/KulinariaodKuchni
Link do wydarzenia:  https://www.facebook.com/events/230419670652785/

Włoskie menu

 

pokaż metkę
Osoba publikująca: JULIA ŻYLINA-CHUDZIK
Podmiot publikujący: Otwarty na świat
Data publikacji: 2016-05-11
Data aktualizacji: 2016-05-16
Powrót

Zobacz także

Znajdź