19. Międzynarodowe Sympozjum IGWT 'Commodity Science in Research and Practice - Current Achievements and Future Challenges'
Termin: | 15-19 września 2014 |
Osoba kontaktowa | prof. UEK dr hab. inż. Renata Salerno-Kochan |
Telefon: | 12 293 7868 |
Fax: | 12 294 5357 |
Email: | salernor@uek.krakow.pl |
Sympozjum IGWT (Internationale Gesellschaft für Warenwissenschaft und Technologie) jest największą i najstarszą konferencją z dziedziny nauk towaroznawczych odbywająca się od 1978 roku w kolejnych wiodących ośrodkach naukowych. Wcześniejsze konferencje organizowane były przez uniwersytety w Rzymie (2012), Bukareszcie (2010), Suwon (Korea, 2008), Kijowie (2006) oraz Beijing (Chiny, 2003), Mariborze (2001), Poznaniu i Gdyni (1999), Wiedniu (1997) itd.
Organizatorem 19. z kolei Sympozjum IGWT jest Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Nauk Towaroznawczych i Technologii (IGWT). Lista zgłoszonych uczestników Sympozjum obejmuje ponad 170 osób, z czego ponad połowę stanowią naukowcy zagraniczni, m.in. z Austrii, Armenii, Bułgarii, Izraela, Japonii, Korei, Niemiec, Rosji, Rumuni, Słowacji, Słowenii, Ukrainy, Włoch.
Obrady konferencyjne odbywać się będą w formie obrad plenarnych oraz, ze względu na bardzo dużą liczbę uczestników i interdyscyplinarny charakter nauk towaroznawczych, w formie równoległych paneli tematycznych, a także sesji posterowych.
W czasie pięciodniowego sympozjum, obok prezentacji najciekawszych bieżących osiągnięć z zakresu badania i oceny jakości wyrobów żywnościowych i nieżywnościowych, bezpieczeństwa produktów, opakowalnictwa i logistyki, zarządzania jakością, ochrony środowiska itp., zaplanowano wystąpienia ekspertów wywodzących się z różnych ośrodków naukowych.
Panele tematyczne będą obejmowały następujące zagadnienia:
- Osiągnięcia i wyzwania towaroznawstwa w dobie globalizacji
- Ochrona i satysfakcja konsumentów
- Ekonomiczne i marketingowe aspekty towaroznawstwa
- Aspekty środowiskowe w towaroznawstwie
- Innowacje w doskonaleniu produktu, systemy zarządzania: jakość, bezpieczeństwo, ochrona środowiska, energia, ryzyko i wiedza,
- Opakowalnictwo i logistyka
- Jakość produktów żywnościowych
- Jakość produktów przemysłowych
- Bezpieczeństwo i autentyczność produktów
Organizacja Sympozjum została dofinansowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, ze środków finansowych na działalność upowszechniającą naukę przyznanych Polskiemu Towarzystwu Towaroznawczemu.
Zapraszamy Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej, gdzie znajdują się wszelkie informacje dotyczące 19. Sympozjum.