Edukacja rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

„Z archeologią przez wieki”, czyli ferie na Wawelu

Zamek Królewski na Wawelu przygotował dla rodzin z dziećmi program na tegoroczne ferie zimowe. Cykl spotkań „Z archeologią przez wieki” przybliży najmłodszym uczestnikom dzieje wzgórza. Na podstawie zabytków odnalezionych na terenie Wawelu można będzie dokonać próby rekonstrukcji jak wyglądały owe czasy i życie jego mieszkańców. Specjalnie dla naszych uczestników wydobędziemy z magazynów działu archeologicznego przedmioty, które nie są pokazywane na stałych ekspozycjach.

Fot. Zamek Królewski na Wawelu

15 i 22 stycznia - Ogrzewanie na Wawelu: od hypocaustum do pieca kaflowego

W ciągu wieków zmieniały się sposoby ogrzewania. Zaczęło się od otwartego paleniska, które było źródłem światła i ciepła. W starożytności wynaleziono „hypocaustum”, które było prototypem dzisiejszego centralnego ogrzewania. Potem stosowano kominki i piece kaflowe, które stały się istotnym elementem wyposażenia wnętrza. W czasie spotkania pokażemy, jak wyglądają kafle z pieców wawelskich i opowiemy, kto je wykonał. Wyjaśnimy, co to jest „hypocaustum” i gdzie odnaleziono jego fragmenty na wzgórzu. Będziecie mieli okazję stać się archeologami i stworzycie kartę zabytku.

16 i 23 stycznia - Życie codzienne na Wawelu, czyli o podkowach, grotach, fajkach, kałamarzach…

Od najdawniejszych czasów życie człowieka toczyło się wokół wielu zajęć. Były one związane z codzienną pracą, ale także rozrywką, odpoczynkiem, potrzebą kształcenia się i poznawania świata. Do wszystkich tych czynności wykorzystywano przedmioty niezbędne i użyteczne, zawsze wykonane z wyjątkową starannością. Na zajęciach dowiecie się m.in., czy koronka to wyłącznie ozdoba stroju, czy palenie fajki zawsze było źle widziane i do czego służył kałamarz.

17 i 24 stycznia - Wawel od kuchni: jak gotowano i serwowano

Przygotowywanie posiłków to czynność, którą człowiek wykonuje już od początków swojego istnienia. W okresie panowania królów gotowanie i serwowanie potraw przyjęło tak uroczystą oprawę, że śmiało możemy je określać mianem sztuki kulinarnej. Na zajęciach dowiecie się, jak wyglądały naczynia pierwszych mieszkańców wzgórza wawelskiego oraz te, którymi posługiwali się kucharze, przygotowując dania na stół królewski. Dowiecie się, co jadano w dawnych czasach oraz jak podawano dania. Spotkanie dla dzieci 9–12 lat odbędzie się 17 stycznia, natomiast dla dzieci 6–8 lat 24 stycznia.

Spotkania będą rozpoczynać się o godz. 10.30 i trać ok. 2 godzin. Obowiązuje rezerwacja. Zgłoszenia przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-12.00, 14.00-15.00 pod nr tel. 12 422-51-55 wew. 290 od 7 stycznia na pierwszy tydzień ferii, natomiast od 14 stycznia na drugi tydzień ferii. Udział w spotkaniach to koszt: 10 zł dla dziecka oraz 5 zł dla opiekuna.

pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Data publikacji: 2019-01-09
Data aktualizacji: 2019-01-21
Powrót

Zobacz także

Znajdź