Opera Rara ze smakiem
Gdy jemy w czyimś towarzystwie, posiłek niepostrzeżenie staje się rytuałem, który podlega wielu regułom, ustalającym choćby kolejność dań. W ramach cyklu Opera Rara ze smakiem o związkach sztuki, muzyki i kuchni porozmawiają m.in. Aga Kozak, Michał Rusinek, Robert Makłowicz, Bartek Kieżun, Maciej Nowicki i Bogusław Deptuła. Pierwsze spotkanie już 5 lutego! Zachęcamy i zapraszamy: otwórzmy się wspólnie na nowe doznania.
Późne Aperitivo to zaproszenie do stołu podczas Festiwalu Opera Rara i zarazem sposób na to, by w pełniejszy sposób przeżyć koncert i uzupełnić to doświadczenie o doznania zmysłu smaku. W tym roku już po raz drugi zapraszamy Państwa na cykl spotkań, podczas których poszukiwać będziemy związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi, rozmawiając z pełnymi pasji ekspertami w dziedzinie kulinariów, języka czy historii.
„Drugi raz zapraszamy na spotkania w ramach cyklu Opera Rara ze smakiem. Jest to idealna okazja, aby doświadczać muzyki operowej w sposób kompletny i całkowity. Doznania towarzyszące wieczornym koncertom zostaną bowiem wzbogacone dzięki zmysłowi smaku, który w odbieraniu sztuki wysokiej jest niesłusznie pomijany” – mówi Izabela Helbin, dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego.
5 lutego dźwięki barokowej kantaty „Cassandra” skierują nasze myśli ku pięknej Italii. A co mają ze sobą wspólnego włoska muzyka i włoskie jedzenie? Kochamy i smakujemy jedno i drugie! Spotkanie z Michałem Rusinkiem w restauracji L concept: Bar & Restaurant 13 poprowadzi Aga Kozak.
7 lutego zachęceni operą „Così fan tutte” w restauracji L concept: Bar & Restaurant 13 dyskutować będziemy o czekoladzie, obecnej nie tylko w kuchni i naszych najsłodszych fantazjach, ale także w historii i sztuce. Gościem Bartka Kieżuna będzie Robert Makłowicz.
13 lutego w restauracji Albertina, tuż po recitalu Jakuba Józefa Orlińskiego wraz z Maciejem Nowickim i Bogusławem Deptułą rozmawiać będziemy o tradycyjnej kuchni polskiej i ludowych piosenkach.
Słuchając opowieści naszych gości, będziemy jednocześnie próbować świetnego wina i przygotowanych specjalnie na tę okazję przez szefów kuchni przekąsek, które – niczym proustowska magdalenka – przeniosą nas w inne rejony świata.
Bilety dostępne na portalu evenea.