Komunikat archiwalny

Od pasji do profesji. Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy

„Jestem artystą – od pasji do profesji” – tak brzmi temat XVIII Małopolskiego Konkursu Kucharsko-Cukierniczego, organizowanego w Zespole Szkół Specjalnych nr 14 na osiedlu Sportowym 28 w Krakowie. Impreza ma długą tradycję, a jej tegoroczny motyw przewodni z pewnością zachęci uczestników do uwolnienia wyobraźni.

Od pasji do profesji. Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy
Fot. materiały ZSPS

Tematyka tegorocznego konkursu stanowi kontynuację projektu „Jestem artystą!”, realizowanego w Zespole Szkół Specjalnych nr 14. W ramach projektu, w swoich działaniach plastycznych profesjonalni artyści malarze i rzeźbiarze inspirowali się rysunkami dzieci i odpowiadali im swoimi obrazami i rzeźbami. W nawiązaniu do tego dialogu artystycznego, powstały zestawy prac „dziecko-artysta”, które razem były prezentowane na wystawach.

Inspiracji do zadań konkursowych można zaczerpnąć ze strony projektu, gdzie odnajdziemy zdjęcia prac dzieci i artystów, biorących udział w projekcie. Pomysł na kucharski czy cukierniczy wyrób może być wprost zaczerpnięty ze zdjęć projektowych. Może również być swobodnym nawiązaniem do współpracy dzieci i artystów, znanego dzieła malarskiego itp. Inspiracji z pewnością nie braknie.

Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy odbywa się od 2001 r. Inicjatywa ta integruje uczniów szkół zawodowych branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, pozwala im zaprezentować talenty kulinarne, a także współzawodniczyć z rówieśnikami z innych szkół. Udział w takim konkursie jest doskonałą okazją do wykorzystania i doskonalenia umiejętności zawodowych, daje też odwagę do pokonywania barier. To dzięki niej młodzi ludzie, mimo niepełnosprawności mogą aktywnie funkcjonować na rynku pracy.

W tegorocznym konkursie, który potrwa w dniach 27–28 marca, weźmie udział 36 uczniów w tym 12 drużyn kucharskich i 6 drużyn cukierniczych. Głównymi założeniami konkursu jest wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych przepisów. Idea promowania kultury gastronomicznej, dodatkowo, w tym roku wpisuje się w główne założenia, jakie spełniać ma Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej – to tytuł, który w tym roku otrzymał Kraków.

Pokaż metkę
Autor: Monika Jagiełło
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Zobacz także