Komunikat archiwalny

Przewodnik Facebooka rozsmakowany w Krakowie

Facebook wspólnie z Miastem Kraków wydał przewodnik miejski, w którym krakowskie społeczności kulinarne rekomendują miejsca, gdzie zjemy oryginalny i tradycyjny obiad, a także wypijemy świetną kawę. To pierwszy tego typu projekt w Polsce, w którym facebookowe grupy dzielą się swoją wiedzą poza platformą, a to wszystko w tradycyjnej formie książkowego przewodnika.

Przewodnik Facebooka rozsmakowany w Krakowie
Fot. Bogusław Świerzowski / krakow.pl

Ideą przewodnika jest pokazanie Krakowa oczami osób zafascynowanych jego restauracjami, kawiarniami czy drobnymi kramami pełnymi pyszności, które nie tylko znają je od podszewki, ale też codziennie, gorąco dyskutują o nich w swoich grupach na Facebooku. To szerokie spojrzenie pozwala na tworzenie unikalnej rekomendacji, która nie jest oparta na arbitralnych decyzjach, lecz na sile facebookowych społeczności i zaangażowaniu ich członków. Na całym świecie należy do nich 1,4 miliarda ludzi, a w samej Polsce aż 14 milionów osób.

Przewodnik przygotowały cztery grupy kulinarne z Krakowa: Krakowskie Wieści Spożywcze, Krakowscy Foodies / Jedlingi w KrakowieWeganie i wegetarianie KrakówKrakowska Kooperatywa Kawowa, a całość zredagowała Magda Wójcik — założycielka grupy Krakowskie Wieści Spożywcze, pomysłodawczyni największego krakowskiego festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! Historia jej społeczności sięga 2012 roku, która to początkowo miała wspierać organizację małej grupy zakupowej działającej w garażu jej brata.

Z kolei twórczynie Jedlingów - Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska to chodzące encyklopedie kulinarnych nowinek Krakowa, co dodatkowo przekazują na prowadzonych przez siebie portalach Haveabite.in i Kraków Foodie. 

Weganie i wegetarianie Kraków to natomiast grupa z już prawie 10-letnią historią i powołana do życia przez grupę przyjaciół: Kasię Jarosz, Olgę Knapik i Bartłomieja Bańkowskiego. Chcieli oni w ten sposób ułatwić krakowskim weganom i wegetarianom poznanie nowych osób kierujących się podobnymi wartościami, a także stworzyć miejsce do dzielenia się informacjami.

Nic tak nie wieńczy posiłku, jak filiżanka doskonałej i właściwie zaparzonej kawy. Ekspertem, który doradzi, gdzie można ją znaleźć w Krakowie, jest barista Marcin „Makiato” Wójciak, który w 2012 roku założył Krakowską Kooperatywę Kawową. Jak sam przyznaje, stworzył ją głównie po to, aby bariści i wszyscy ci, którzy nie mogą żyć bez kawy, mogli dzielić się swoją wiedzą. 

 

— Społeczności są sednem tego, o co chodzi w Facebooku. Umożliwiają kontakt z innymi ludźmi o podobnych pasjach i zainteresowaniach, dają poczucie uczestnictwa i wspólnoty, a niejednokrotnie stają się dla członków prawdziwą podporą w trudnych chwilach. W związku z tym podejmujemy wiele działań, które mają na celu wspieranie twórców społeczności i samych grup, np. poprzez lokalne i międzynarodowe spotkania, na których mogą wymieniać się doświadczeniem, czy globalne programy wspierające ich rozwój. To np. Facebook Community Leadership Program, w którym udzielamy grantów na rozwój społeczności oraz Community Circles, gdzie liderzy mogą korzystać z pomocy doświadczonych mentorów, aby być jeszcze efektywniejszym prekursorem zmian swoim otoczeniu — powiedział Robert Bednarski, dyrektor Facebooka na Europę Środkowo-Wschodnią.

— Do grup na Facebooku należy dziś ponad 1,4 miliarda ludzi na całym świecie. Każda z nich integruje ludzi wokół rzeczy dla nich ważnych i choć działają on-line, to ich wpływ i aktywność często wychodzą poza sieć. Może to być wspólna gra w piłkę, spotkania świeżo upieczonych mam, wspólne zawody grup wędkarskich, czy poznawanie nowych smaków i miejsc na gastronomicznej mapie miasta, do czego zachęcamy wspólnie z grupami zaangażowanymi w przygotowanie przewodnika — dodał.

Projekt przewodnika miejskiego Facebooka został zrealizowany do tej pory w kilku miastach Europy m.in. w Lizbonie, Oslo, Sankt Petersburgu i Kopenhadze. Ten krakowski jest jednak pierwszym ukierunkowanym stricte na scenę gastronomiczną miasta, ponieważ Kraków jako pierwsze miasto otrzymało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej w roku 2019.

— Kraków jest miastem kreatywnym także w dziedzinie gastronomii. Nie przypadkiem gastronomia należy też do jednej z siedmiu dziedzin kreatywnych UNESCO. Pomysłowość krakowian w tej dziedzinie jest faktem i ma swoje wielowiekowe tradycje. Dość powiedzieć, że legendarna uczta u Wierzynka jest jedną z najbardziej znanych krakowskich legend. Gastronomia kreatywna to ta dziedzina kultury i gospodarki, która się nieustannie rozwija, bo ludzie w każdym zakątku świata i w każdym wieku uwielbiają być dobrze obsłużeni, lubią jeść w towarzystwie innych osób, lubią odkrywać tożsamość miast i regionów poprzez ich targi i restauracje. A zatem legendarna krakowska gościnność wiąże się po prostu z kuchnią i bogatą ofertą restauracji naszego miasta. Bogate tradycje kulinarne Krakowa, jakość produktów, kreatywny dialog pomiędzy wieloma tradycjami gastronomicznymi, a także wielonarodowe wpływy kuchni stanowią o rosnącej sile reputacji miasta — powiedział Robert Piaskowski, pełnomocnik prezydenta Krakowa ds. Kultury.

– Na naszych oczach rodzi się nowy produkt turystyczny Krakowa, jako nowo odkrywanej destynacji gourmait. Od lat rozwijamy nowe ciekawe trasy turystyczne, powstają nowe restauracje i sposoby odkrywania nieznanych smaków. Szefowie kuchni i poszczególne miejsca uzyskują prestiżowe branżowe nagrody. Fenomen targów Krakowa przypomina, jak ważna jest relacja z regionem i sam sposób wytwarzania żywności. To dzięki ciężkiej pracy restauratorów i wspólnym zabiegom dla podnoszenia jakości naszych usług uzyskaliśmy zaszczytne miano Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej — zaznaczył.

— Kraków jako pierwsze polskie miasto został wybrany przez Facebooka dla wydania miejskiego przewodnika, którego tematem są krakowskie kulinaria. Jest to przewodnik tym cenniejszy, że nie jest pisany przez zawodowych krytyków kulinarnych, ale przez społeczność Facebooka. Ten przewodnik to przystępna forma zapoznania się z bogactwem branży gastronomicznej, mapa drogowa po miejscach z każdej półki, które wyróżnia wysoka jakość obsługi, kreatywność w propozycjach menu, jakość produktów, dbałość o serwis, twórcze interpretowanie dziedzictwa – stwierdziła Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału Turystyki Urzędu Miasta Krakowa.

— Wierzymy, że przewodnik będzie narzędziem wzmacniającym komunikację z wymagającym turystą, który poszukuje w Krakowie jego prawdziwej duszy, tożsamości miasta i regionu, które również wyraża się bogactwie smaków Krakowa. A takich turystów, którzy rozumieją wartość jakości Kraków potrzebuje dzisiaj najbardziej – dodał Robert Piaskowski.

Design przewodnika jest zasługą utytułowanej projektantki Pilar Rojo, a za wydanie odpowiadała znana z organizacji krakowskiego Miesiąca Fotografii i nagradzanych książek fotograficznych Fundacja Sztuk Wizualnych.

Pierwszy nakład to 10 000 egzemplarzy dystrybuowanych w punktach InfoKraków oraz w wybranych restauracjach i kawiarniach. Dostępna jest również wersja internetowa przewodnika pod adresem cityguides.fb.com.

Pokaż metkę
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Zobacz także