Komunikat archiwalny

Małopolski konkurs kulinarny z europejskimi smakami

28 listopada odbył się XVI Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty”, który co roku organizowany jest w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2. Do rywalizacji przystąpiło 34 najlepszych uczniów z 14 małopolskich szkół. Tegorocznej edycji towarzyszyło hasło „Kuchnia europejska na krakowskim stole”, nawiązujące do przyznania naszemu miastu tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Małopolski konkurs kulinarny z europejskimi smakami
Fot. ZSG nr 2/ materiały prasowe

To dlatego wśród składników obowiązkowych pojawiły się produkty, które rzadko spotykamy w rodzimej kuchni – mąka kokosowa oraz przegrzebki, zwane małżami św. Jakuba, kulinarny rarytas, ceniony za walory smakowe i odżywcze. Przegrzebki poławiane są głównie w Wielkiej Brytanii i Francji, a słynie z nich kuchnia Normandii. 

W krakowskim konkursie małże były wyzwaniem dla kucharzy, którzy mieli sporządzić na ich bazie wyszukane potrawy. W drugiej konkurencji rywalizowali kelnerzy-barmani, których zadaniem było nakrycie stołu zgodnie z tematem i wykonanie napoju, przy użyciu jednego składnika wybranego z konkursowego kosza. W trzeciej konkurencji cukiernicy przygotowywali mono-desery na bazie mąki kokosowej.

W konkursie wzięło udział 34 uczniów, którzy reprezentowali 14 małopolskich szkół:

  • Zakład Doskonalenia Zawodowego w Andrychowie,
  • Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach,
  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie,
  • Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie,
  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie,
  • Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie,
  • Zespół Szkół w Łącku,
  • Prywatne Technikum w Myślenicach,
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach,
  • Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu,
  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu,
  • Zespół Szkół w Piotrkowicach Małych,
  • Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej,
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.

Pracę uczestników oraz jej rezultaty końcowe oceniali profesjonaliści w dziedzinie gastronomii: szefowie kuchni, cukiernicy, kelnerzy i barmani. Udzielali też adeptom sztuki kulinarnej cennych wskazówek.

Wyniki w kategorii cukiernik:

1 miejsce: Kinga Wojtyca - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
2 miejsce: Tomasz Wantuch - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
3 miejsce: Milena Tryczyńska - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Wyniki w kategorii kelner:

1 miejsce: Kinga Siwiec - Zespół Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
2 miejsce: Dorota Stefaniak - Zespół Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie
3 miejsce: Aleksandra Wiertel - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Wyniki w kategorii kucharz:

1 miejsce: Dominik Jeleński - Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
2 miejsce: Szymon Burzyński - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
3 miejsce: Mateusz Furczoń - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu.

Pokaż metkę
Autor: MAŁGORZATA TABASZEWSKA
Osoba publikująca: Tomasz Róg
Podmiot publikujący: Wydział Komunikacji Społecznej
Zobacz także