Start rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki
Komunikat archiwalny

Wygraj książkę z Wydawnictwa Literackiego!

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” –  jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało. Właśnie to znajdziecie w książce Łukasza Modelskiego "Kuchnia na plebanii", której kilka egzemplarzy mamy dla Was dziś w ramach spóźnionych Mikołajek!

Fot. materiały prasowe/Wydawnictwo Literackie

Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.

"Kuchnia na plebanii" doskonale wpisuje  się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.

KONKURS

Mamy dla Was trzy egzemplarze "Kuchni na plebanii" Łukasza Modelskiego wydanej przez Wydawnictwo Literackie. Aby otrzymać książkę, podajcie nam prosty i sprawdzony przepis na obiad w TRZECH ZDANIACH. Najciekawsze odpowiedzi nagrodzimy książkami. Odpowiedź prześlijcie mailem na adres: konkurs.mk@um.krakow.pl do piątku 9 grudnia do godz. 12. W tytule maila wpiszcie: WYDAWNICTWO LITERACKIE. W treści maila podajcie adres, na który ma zostać wysłana nagroda. Zwycięzców o nagrodzie poinformujemy indywidualnie.

 

kuchnia na plebanii, książka, konkurs

pokaż metkę
Autor: NATALIA WÓJS
Osoba publikująca: NATALIA WÓJS
Podmiot publikujący: Biuro Prasowe
Data publikacji: 2016-12-07
Data aktualizacji: 2016-12-07
Powrót

Zobacz także

Znajdź